Hungarikumok

 

Banai tarsolylemez


Banai tarsolylemez

Lelőhely:

Komárom-Esztergom megye. Bana községtől északnyugatra, az Ördögásta hegynél.

Meglelése:

1956 márciusában Savanyú György és Dömötör László kavicsbányászás közben gazdag honfoglalási sírra bukkantak. Feltehető, hogy a kavicsbányászásnak a temető több gazdag sírja áldozatul esett.

Anyaga:

Ezüst előlap vörösréz hátlappal.

Mérete:

117x115 mm.

Műhelymunka:

A leveleket vésett vonalak alkotják. A mezők, levelek által ki nem töltött felületét kör alakú poncolással alakították ki. A mintázat mérete, kidolgozása nem minden mezőben azonos, kisebb-nagyobb eltérések tapasztalhatók. A végtelen hálós mintát a széleken vésett vonallal elválasztott szalagsáv keretezi, melynek felületét egymás mellé sűrűn elhelyezett, beütögetett erőteljes pontok töltik ki. Ezek több helyen átütik a lemezt, ahová a hátlap erősítéséhez szolgáló nittszegeket beütötték.

Tatárlaki
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum

Képi világ:

Végtelen hálóba szőtt palmetták díszítik. A végtelen háló fonalát vésett vonallal szegélyezett szalagok alkotják. Az így kialakított rombusz alakú minták négy sarkuknál fonódnak a szomszédos mezőkhöz. Mindegyik belsejében alulról induló, ötlevelű levélcsokor ül. A palmettákat tartó rövid indaszárakat két – esetenként három –, rövid függőleges erezet tagolja, amelyek végét beütött, kerek pont zárja le. A csokrok két alsó levele a keret ívét követve oldalra ágazik, a felfelé ívelő középső három levél egymásba fonódik. Ez utóbbiak középső levelét két függőleges erezet alkotja.

Tatárlaki
Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába

Használat:

A lemez felülete erősen kopott, ami hosszú ideig való használatra utal. A lemez középső hossztengelye különösen kopott és a közepén egy töredezett áttörés van. A többi tarsolylemezhez képest ez egy másfajta záródási mechanizmusra utal. Itt a zárószíj a felső díszes ezüstlemez felületén futott, s a lemez közepén lévő áttörésből kiemelkedő – a tarsoly testéhez szerelt – szögletes bújtatókereten haladt át. Ez a fajta zármegoldás a veretes tarsolyoknál volt elterjedt. Elképzelhető, hogy viselője még az ősi veretes bőrtarsolyára szerelte fel a díszes ezüstlemezt a veretek helyett, és a bújtató számára a lemezen nyílást vágott. A rés eredetileg hossznégyszög alakú volt, melynek formája a vörösréz alátétlemezen még látható.

Tatárlaki
Az 1912-ben készült Komárom vármegye térképrészletén megtalálható a tarsoly lelőhelye.

(Forrás: Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára)

 

Forrás: www.tarsolyosok.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,876 Kategória: Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
Előző cikk: Árpádok népe - a tarsolyokról Következő cikk: Bárándi tarsolylemez


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: