Balatongyörök tündérországa


Balatongyörök tündérországa

Sosem felejtem el azt a pillanatot/ amikor én ezt a tündérországot először megláttam.” (Eötvös Károly)

A Keszthelyi-hegység lábánál elhelyezkedő, ezer lakosú Balatongyörök tartalmas múltra tekint vissza. Területe már az őskor óta lakott volt, ezt régészeti leletek támasztják alá. Nevét a szomszédos település, Szigliget urának Gyürk nevű fiáról kapta, később a 17. században Meszes Györök néven említették, mert az itt élők megélhetését a halászat mellett a mészégetés biztosította. A 18. század első felétől a falu Festetics Kristóf tulajdonába került.

A 20. század elején a település fejlődése hatalmas lendületet vett. A régi helyi értékeket megtartva újításokba kezdtek, megépítették a strandfürdőt, mely számos vendéget vonzott a kezdetektől. Az akkor már Balatongyörökre keresztelt községet átszelő vasút is elkészült. 1990-ben a falu elnyerte az Európa legszebb falvainak járó Becsület-díjat. Gyermekmedencés, vízi csúszdás strandja 2004-ben Kék Zászló díjat kapott, amivel a legtisztább vizű balatoni strandokat jutalmazzák. A faluban élők nagyon büszkék otthonukra és a „Balaton gyöngyszemének” tekintik. Fontosnak tartják a hagyományok őrzését, sok közösség-összetartó rendezvényt, fesztivált szerveznek tavasztól őszig. A turizmusnak is nagy szerepe van a község életében, különösen nyáron, amikor kíváncsi turisták hada lepi el a Balaton partját.

A természeti szépségek

A természeti értékek gazdag tárháza fogadja a település szélénél emelkedő Keszthelyi-hegység látogatóit. A hegységet egyik oldalról a Balaton, másik oldalról a Gyöngyös-patak, a Tapolcai-medence és a Várvölgyi-medence veszi körül. Lényeges tudnunk róla, hogy ez hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke. Az erdőtársulások közül kiemelkedő az országosan is ritka, különleges reliktum társulás (korábbi földtörténeti korokból fennmaradt növénytársulás), az elegyes karszterdő. Ebben a száraz-meleg klímát kedvelő virágos kőris és a hűvös helyeken elterjedt bükk keveredik egymással, és olyan ritka növényfajok élnek köztük, mint a fehér sás, a tarka nádtippan, vagy a különféle sziklai páfrányok. A Keszthelyi-hegység dolomitrétegei közel 80 védett, illetve fokozottan védett növényfajnak adnak otthont, mint például a nősziromfélék, orchideák, árvalányhajak, kökörcsinek, körtikék és szegfűfélék, míg a hegység bazaltos területein moha és zuzmótársulások terjedtek el. Az elmúlt évtizedekben a karsztbokorerdők helyére és a kopár dolomitvidékekre fekete fenyőket telepítettek, amivel jelentősen megváltoztatták a táj arculatát.

A nádtippan.

A vidék állatvilága is népes, számos olyan bogár- és lepkefaj él itt, amely ritkaságszámba megy hazánkban: pl. láncos futrinka, lapos kék futrinka, kis szarvasbogár, illetve kis apollólepke, farkasalmalepke, kis tűzlepke. A madarak közül gyakoriak a különböző cinegefajok, az erdő szélén pedig fellelhető a fekete harkály, a kis fakopáncs és a viszonylag gyakori zöld küllő. Ritka a lappantyú, gyakori a léprigó, az egerészölyv és néhány túrázó a darázsölyvet is megfigyelheti. A területet kedvelik a denevérek is, az itt található barlangok pihenő- és telelőhelyül szolgálnak számukra. Egy-egy kirándulás alkalmával pelékkel és nyestekkel is találkozhatunk. Több tanösvény kínál aktív kikapcsolódást a turistáknak.

A Balatongyörökről induló Pele apó tanösvény (hossza 8,5 km) a kisebbekkel is megismerteti és megszeretteti a természetet. A bátrabbak szakemberek segítségével lemerészkedhetnek a Csodabogyós-barlangba, amely páratlan cseppköveivel a Dunántúl egyik legértékesebb természeti kincse.

A Csodabogyós-barlang.

Kirándulóhelyek a környéken

A túrázók a tópart mentén kialakított kerékpár utakon ellátogathatnak a szomszédos településekre, pl. Keszthelyre vagy Szigligetre, ahol megtekinthetik az ottani nevezetességeket, vagy akár végig tekerhetnek a Balaton mellett, miközben csodálják a tájat.

Balatongyörök legismertebb nevezetessége a Szépkilátó, melyről első látásra azt feltételezhetjük, hogy egy kis dombocska csupán. De amikor felmászunk a dombtetőre, álomszép látvány tárul elénk, a végtelen messzeség összefolyik a Balaton csillogó vizével és a Badacsony ormaival. A kilátótól egy meredek lépcsősoron lemenve, egy római forráshoz juthatunk, melynek édesvize erőt ad a megfáradt utazóknak. Ha nem félünk új utakat felfedezni, akkor felfele is elindulhatunk hosszú keskeny turista utakon, de ez is megéri a fáradságot. Mert ha nem adjuk fel, néhány kilométert megtéve, egy magasabb kilátóhoz érkezünk meg, ahonnan még gyönyörűbb a táj.

Aki egyszer átélte e hely varázsát, biztos, hogy visszavágyik majd ide!


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,183 Kategória: Természeti kincsek
Előző cikk: Angyalisziget: a ráckevei Duna-ág ékköve Következő cikk: Buda egyik csodája - az Apáthy-szikla

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: