Őrségi Nemzeti Park


Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségi Nemzeti Park címerében a siketfajd és a henye boroszlán szerepel. A siketfajd a fácánfélék családjába tartozik. Fenyvesek aljnövényzetében érzi jól magát. Korábban Európa minden nagyobb összefüggő erdőségében élt, Magyarországon is előfordult. Gyenge repülő, tollazatának alapszíne a szürke és a fekete. Csőre rövid, vaskos. Lába erős, kapirgáló láb. Testhossza 80 cm fölött is lehet. Bogyókkal, rügyekkel, a fenyő tűleveivel, hangyákkal táplálkozik. Fészkét fák tövébe, talajra telepíti.

A henye boroszlán hazánkban is őshonos, védett növényfaj. Kis, elfekvő szárú, szétterülő cserje. Örökzöld. Termése mérgező.

Az Őrségi Nemzeti park magában foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, Szentgyörgyvölgy környékét.

Folyók és patakok által alakított dombvidék. Legjelentősebb folyója a Rába. Éves csapadékmennyisége magas, 700-950 mm között van. A dombokat átszelő patakok mentén füves, nedves láprétek alakultak ki. Sok védett növénynek ad otthont (pl.: kockásliliom, zergeboglár, ibériai nőszirom, sásliliom, gyapjúsás).

A lápok száma 40 fölötti. A lápok jellemzője, hogy a keletkezett szerves anyag egész évben a víz alatt marad, nem tud lebomlani. Így felhalmozódik, tőzegesedik. A tőzegréteg vastagsága 20 centimétertől akár 2 méterig is terjedhet.

Kiemelkedő kutatásokat végzett ezen a területen Pócs Tamás, neves botanikus. 

                                             Csodás növény- és állatvilág

    

    

    

    

Az Őrségi Nemzeti Park egyik legjelentősebb és leghíresebb fokozottan védett része a szőcei láprét és patakvölgy. A láprét értékeinek megóvása érdekében pallósor lett kiépítve, ahol a látogatók a természet károsítása nélkül sétálhatnak végig.

    

    

    

    

Lenyűgöző a terület gazdag élővilága. A magas fűben szinte zsong az állatvilág, ízeltlábúak milliói élik itt az életüket. Felmérések szerint a patak egyetlen négyzetméternyi területén 5-6000 élőlényt is kimutattak.

Az Őrségi Nemzeti Park élőhelyei változatos állatvilágnak is otthont adnak. A lepkék és szitakötők közül több olyan faj is él itt, amelynek védelmét nemzetközi egyezmények írják elő.

A kétéltűek közül 12 békafaj és mind a négy hazai farkos kétéltű egyedei előfordulnak. 

    

    

    

  

    

    

    

A felhasznált anyag gyűjtőmunka eredménye.

Írta: 2.a – Tihanyi Anita of., Kapocs Általános és Magyar-Angol Két Tannyelvű Iskola

A felhasznált fotók saját készítésűek: Tihanyi Anita fotói


Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 4,044 Kategória: Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Előző cikk: Körös-Maros Nemzeti Park Következő cikk: Tapolcai-tavasbarlang

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: