Hungarikumok

 

Utolsó megjegyzések

Palmettás tarsolylemez
Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
A mai ötvösművészet csodája, fantázia szüleménye és Révész László ötvösművész munkája.
Lázár János
hétfő, 2021. december 6. 00:02
1 . Rájöttem hogy csak az nem tetszik amelyiket még nem láttam ezek közül a tarsolyok közül.
A húsvét ünnepe
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
A húsvét ünnepe szorosan kapcsolódik a tavasz kezdetéhez, és a termékenységgel összefonódó népszokásokhoz. E hagyományok jelentős része nem épül be a keresztény vallás ünnepi rítusaiba, hanem azzal párhuzamosan, mint a falusi közösségek ünnepi szokásai maradtak fenn. A húsvétot megelőző farsangi időszak mulatságai a tél legyőzését, a tavasz megérkeztét ünneplik.
csütörtök, 2020. október 8. 18:02
1 . Talán jövőre Hollókő
A Szent Korona és a koronázási ékszerek
Történelmi hagyaték »
A TITKOK KORONÁJA (A Magyar Szent Korona - A beavató Korona) Nincs még egy olyan nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének ekkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint a magyar nép a Szent Koronát. Birtoklásáért trónviszályok dúltak, sokszor árulások és összeesküvések áldozatává lett. Volt eset, amikor egyszerűen ellopták vagy titkon őrizték.
csütörtök, 2020. október 8. 18:01
10 . Megéri végigolvasni!!
A Káli-medence bemutatása
Magyar táj »
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgõ, de igazán õsszel él. Az érõ szõlõ üzenete: közeledik a szüret. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvõ Fekete-hegyrõl is remekül meg lehet figyelni. A nagyra nõtt tölgyfák már körülzárták az Eötvös kilátót.
Brusznicki Iván
vasárnap, 2019. november 10. 02:21
1 . Pár napja láttam egy filmet az M5-ön, érdekes volt, https://musor.tv/tvmusor/A_Kali_medence_kincsei/25591086
2004 - kémiai Nobel-díj - Avram Herskó
Nobel díjasaink »
Avram Herskó a nagy presztízsű díjat az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért vehette át.
Gruber Andreas
hétfő, 2018. október 15. 16:03
1 . Ö magyar?
Dohány utcai zsinagóga (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Európa legnagyobb zsinagógája Budapest egykori zsidónegyedében áll. A historizmus képviselőjeként számon tartott Ludwig Förster osztrák építész (az ő nevéhez fűződik a bécsi nagyzsinagóga is) egy mór stílusú épületet tervezett, amelynek belső terét a Vigadó építésze, Feszi Frigyes vetette papírra. Az építkezés 1854-ben kezdõdött meg, a zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859.
Galambos Éva Anna
péntek, 2017. szeptember 29. 16:15
7 . Nagyon szép a beírásod
Aranybulla
Történelmi hagyaték »
A XIII. század eleji Magyar Királyságban súlyos válság érlelődött. A főnemesség erejét felőrölték az örökösödési harcok, a királyi birtokokat elajándékozták, az uralkodó hatalma látványosan meggyengűlt.
Kovács Lóránt
péntek, 2011. március 25. 17:15
1 . gyönyörűen ki van dolgozva
péntek, 2017. július 21. 15:44
2 . nagyszerű:D
Kolbász és szalámi
Magyar gasztronómia »
A magyar konyha ősidők óta kisérletezett a húsfélék tartósításával. Már honfoglaló eleink is szárított húst vittek megukkal kalandozásaikra, melyből pillanatok alatt ízletes egytálételt lehetett kanyarítani. Hasonlóan cselekedtek az év nagy részében otthonuktól távol élő pásztorok, juhászok, csikósok is. A paraszti háztartások legnagyobb ünnepe minden évben a disznóvágás.
Lázár János
szombat, 2017. január 7. 22:21
1 . Ne kolbászoljanak a szalámikkal!
Turul
Történelmi hagyaték »
Magyarok ősi jelképe, szállj újra föl a magyar égre!Adj nekünk hitet, reményt, s kitartást,Hogy tiszta szívvel várjuk a megváltást! A turul madár, ősi madarunk Sokféle elmélet és kérdés kering a turulmadárral kapcsolatban, melyekkel a mai kor nem kellőképpen foglalkozik.
Araczki András
péntek, 2013. március 29. 11:12
3 . Elölről is egy kép.
szombat, 2016. július 30. 20:18
4 . Ezt a keleti égbolton 2014. december 31-én délben készítettem. Először azt hittem, angyalszárnyak, de később felfedeztem a képen a tollas fejet. Nekem ez a kép egy égből kapott Turul..
Az ördög kilenc kérdése
Népmesék »
Kedve támadt egyszer egy szegény székely legénynek, hogy megházasodjék. El is árulta végül az édesanyjának is, hogy miben töri az eszét. - Ó, te semmirevaló, te élhetetlen! Tán bizony neked való a házasság! - mondja fölharsanva az anyja. - Tedd le magad arról a lóról, s ne bolondulj meg! Jobb lesz, láss dologhoz ahelyett.
Zrinyi István József
péntek, 2016. április 29. 20:39
1 . Hát biza ilyenek is csak voltak.
Hamvazószerda
Hagyományok és ünnepek »
3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról   A hamvazószerda 2016-ban a lehető legkorábbi időpontjára esik. A hagyomány szerint a farsang után tartják, de idén még a legtöbb farsangi ünnepséget is megelőzheti. Mit érdemes még tudni erről a jeles ünnepnapról? 3 érdekességet is találtunk.
Fazekas Piroska
szombat, 2016. február 13. 14:52
3 . Pusztai Sándor
Cinkenyom


hajnali hóban
cinkenyom
fölibe hajlok
...olvasom

mélyülő ferde
hó-rovás
sorsokat rejtő
ékírás

őseim írtak
így ahogy
egysoros verse
fölragyog

tűnődve titkán
ballagok
én is hóba írt
jel vagyok

marad ha létem
itt hagyom
utánam csöppnyi
cinkenyom?
Nádi hegedű
Népi hangszerek, zene » Chordofonok
Nádi hegedű: ciroknádból vagy kukoricaszárból készülő, hegedűalakra formált → hangadó játékszer. Készítéséhez két darab kétízes szárdarab szükséges; egyikből készül a hegedűtest, másikból a vonó. Mindkét darab egyik felét úgy alakítják, hogy a vonó, ill. a hegedű húrjai megmaradjanak. A húrokat pecekkel feszítik ki.
Sándor Árpád
péntek, 2016. január 22. 10:17
1 . Iskolás koromban az egyik osztálytársam mutatta nekem, hogya készül a nádi hegedű. Valamivel azt hiszem meg kellett kenni. Talán zsírral, de lehet,hogy nyállal, már nem emlékszem. De az biztos,hogy valamilyen egyszerű hangot ki adott.
Fazekas Piroska
vasárnap, 2016. január 24. 08:59
2 . Ilyen nekem is volt, nagyapám készítette. Mi biztos nem kentük semmivel.
A szüret és a szüreti mulatságok
Hagyományok és ünnepek » Szüreti népszokások
A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. "A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátorosünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek.
Sándor Árpád
szombat, 2016. január 9. 11:21
1 . Egyszer, valamikor a harmincas években, a nagyapám volt a bíró, a nagyanyám a bíróné egy szüreti mulatságon, mesélte Édesanyám.
Őseink fegyvere - Visszacsapó Íj
Magyar folklór »
A fegyver őseinknek éppoly fontos és meghatározó eszköze volt mint a ruházatuk. A lotharingiai Regino apát Világkrónikájában a magyarokat úgy jellemzi, hogy "a fáradalmakban és a harcokban edzettek, testi erejük mérhetetlen... karddal csak keveseket, de sok ezret ölnek meg nyilaikkal, amelyeket olyan ügyesen lőnek ki szaruíjaikból, hogy lövéseik ellen alig lehet védekezni".
Sándor Árpád
csütörtök, 2015. december 31. 10:56
1 . Úgy tudtam, hogy a szarunak köszönhetően, más íjakkal ellentétben, még nedves, nyirkos időben is viszonylag használható volt.
Mátyás-templom (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Mátyás-, vagy eredeti nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom a magyarok koronázási főtemploma. A budai várban, a Szentháromság téren álló műemlék épületben koronázták meg többek között Károly Róbertet, Luxemburgi Zsigmondot, Ferencz Józsefet és IV. Károlyt is. Mátyás király mindkét esküvőjét itt tartotta, és itt nyugszik III. Béla feleségével, Chatillon Annával.
Mezei Judith
hétfő, 2015. december 21. 00:44
1 . 33 eve elek az US-ban.Sok mindent meg kellett valtoztatnom,mert nem jutok hozza,de ha megkerdezik mi hianyzik a lagjobban,azt mondanam a deli harangszo,es utana a jo ebedhez szol a nota.Ezekkel a jo szagok is jartak.Minden olyan mas,nemcsak itt,otthon is.Rossz is volt,jo is volt,de csak a jora,es a fiatalsagra emlekezunk.Udvozlet mindnyajatoknak
A magyarság ősi írása: az un. "rovásírás"
Ősmagyar népművészet » Rovásírás
A magyarság egy olyan szétesett Európába érkezett, amelyben csak a görögöknek, a rómaiaknak (és az etruszkoknak) volt írása. Őseink a Kárpát-medencébe minden európai írásrendszertől különböző olyan sajátos írásrendszert hoztak be, amellyel ma is 2600 éves belső-ázsiai szövegeket el tudunk olvasni.
Sándor Árpád
szerda, 2015. december 16. 10:41
1 . Bizony nem ártana tanítani az iskolákban, hiszen nem nehéz. magamról tudom, milyen érzés, amikor "megszólalnak" ezek az egyszerű jelek.
Magyar-Adorján féle rovásírás
Ősmagyar népművészet » Rovásírás
Magyar-Adorján féle rovásírás
Sándor Árpád
kedd, 2015. november 10. 18:53
1 . Én írni a Forray Sándor szerintivel aránylag jól tudok, bár néha utána kell néznem az ABC-m ben, olvasni valahogy nehezebb.
 
Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a csillagokban
„A világ ősemlékezete őriz egy mítoszt, mely szerint az emberi lelkek, és persze az összetartozó lelkek, vagyis a nemzetek is, a csillagok világából érkeztek a Földre. Mindegyik népnek van egy csillaga, vagy csillagzata, amelyik az égi őshazát jelenti. A hagyomány szerint tehát a fényből származunk és nem a majomtól.
vasárnap, 2015. október 4. 04:29
1 . Ez nem mítosz. Ha figyelünk és beszélgetünk a gyermekünkkel, ő mesél nekünk többek között arról, hogy csillagon lakott, mielőtt leszületett a jelenlegi életébe.
Gidrán
Magyar állatfajták » Ló
A gidrán a 32/2004. (IV. 19.) OGY határozata alapján nemzeti kincsnek számító, a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett lófajtáink egyike. A gidrán története 1816-ban kezdődött, amikor egy kis termetű, sötétsárga arab telivér mént, Gidran Seniort vásárolt báró Fechtig Egyiptomban és vitt 1817-ben Lipicára.
Az ősi magyar írás kutatása
Ősmagyar népművészet » Rovásírás
Krónikásaink hagyománya írásunkat "hun" vagy "szkíta" írás néven emlegetik. Kézai Simonnál a XIII. században "a székelyek betűiről" olvasunk. Kálti Márk, majd a Bécsi Krónika a XIV. században azt írja, hogy "a székelyek, akik a szkíta betűket még nem felejtették el, nem papírra írnak, hanem pálcákra rónak, kevés jellel sok értelmet fejeznek ki".
Araczki András
vasárnap, 2014. február 16. 12:45
1 . "Sándor Klára pedig az ősi magyar írást még kutatásra méltónak sem tartja." vajon miért??