Irodalom - Rendületlenül

   

Vörösmarthy Mihály - A búvár Kund
Árpád-házi királyok kora
Túl a mezőn, túl a hazán,S a part fölött, a nagy DunánKi népe zajlik ott?Föl Endre! Béla! föl magyar!Ellenhad az, mely vészt akar,Ellenség zajlik ott.Ő az, ki partidon haladÉs száz hajót és száz hadatHoz, oh hon, ellened,A gőgös Henrik az, ki rádHoz háborút, és hoz halált,S bizik, hogy eltemet.Föl Endre! Béla! föl magyar!Pozsonyhoz kell a férfikar:A vítt Pozsony remeg.
Vörösmarthy Mihály - Salamon
Árpád-házi királyok kora
"Átok reád, magyarok hazája,Átok rád, te pártos büszke nép!Ingadozzon fejed koronája,S mint az árnyék, légyen oly setét.Mint kemény kard, oly kemény sziveddelMeg ne békélj soha ten feleddel.És te, isten! aki fölkenettél,Hogy viselném földön képedet,Elfelejts, ha meg nem védelmeztél,Nem kivánom több kegyelmedet.Salamonnak nincs hol maradása,Földön nyugta, égre vágyódása.
Vörösmarty Mihály - Cserhalom
Árpád-házi királyok kora
Néma borongással megy az őskor lelke, fölötted,Cserhalom! és nem kér emlékűl oszlopot ércből:Oszlop vagy magad, oh diadalnak halma, meződdel.Téged még az erős természet szűle magából,Hogy mint embernek gyarló munkája, felejtettPorba ne szállna tetőd, hanem állna, mig emberek élnek,És a harcos apák hírének lenne tanúja.
Arany János - Mátyás anyja
Anjouk és Hunyadiak kora
SzilágyiÖrzsébetLevelét megirta;SzerelmesKönnyévelAzt is telesirta.FiánakA levél,Prága városába,ÖrömhírtViszen aSzomorú fogságba:„Gyermekem!Ne mozduljPrága városából;Kiveszlek,KiváltlakA nehéz rabságból.„Arannyal,EzüsttelMegfizetek érted;SzívemenHordom énA te hazatérted.
Arany János - Rozgonyiné
Anjouk és Hunyadiak kora
"Hová, hová, édes férjem?""Megyek a csatába:Galambócon vár a török,Ne várjon hiába.""Megállj, megállj, édes férjem!Ne menj még csatába:Befordulok egy kicsinyégÖltöző szobámba.
Arany János - Szibinyáni Jank
Anjouk és Hunyadiak kora
Ritka vendég RácországbanZsigmond, a király, a császár:jól fogadja István vajda,István, kinek apja Lázár:hét egész nap látja dúsan,becsülettel, emberséggel;nem felejti, ki a gazda,s nem felejti, kit vendégel.
Arany János - V. László
Anjouk és Hunyadiak kora
Sűrű setét az éj,Dühöng a déli szél,Jó Budavár magasTornyán az érckakasCsikorog élesen.„Ki az? mi az? vagy úgy -”„Fordulj be és alugyUram László király:A zápor majd eláll,Az veri ablakod.”A felhõ megszakad,Nyilása tûz, patak;Zúgó sebes özöntA rézcsatorna öntBudának tornyiról.„Miért zúg a tömeg?Kivánja eskümet?”„A nép, uram király,Csendes, mint a halál,Csupán a menny dörög.
Czuczor Gergely - Hunyadi
Anjouk és Hunyadiak kora
Ki áll amott a szirttetőn,Hunyad magas falánál,S körültekint a sík mezőnAz esti fénysugárnál?Hunyadi ő, az ősz vitéz,Hazáját most nem űzi vész,Várába szállt nyugonni.De hirnök jő, s pihegve szól:„Uram, hatalmad eldült,Hazádon nem kormánykodol,A polczra már Ulrik ült.”„Ha úgy akarta a király,Hunyadi akkor félre áll.”Mond és marad nyugodtan.
Czuczor Gergely - Hunyadi János
Anjouk és Hunyadiak kora
Hogy réműlve futott Mahomet Nándornak alóla,A mentett várnép istenelé Hunyadit."Keljetek, édeseim, mond ő föl az égre mutatván:A harc volt csak enyém, győzelem Istenemé!"
Czuczor Gergely - Hunyadi László
Anjouk és Hunyadiak kora
Én szívből szeretém, de gyülölték ellenim a hont;S mert ezt nem lehetett, engemet öltenek el.

514 cikk | 4 / 52 oldal