Irodalom - Rendületlenül

   

Czuczor Gergely - Mátyás király
Anjouk és Hunyadiak kora
Mátyás király fölötte szeretéA népet, s ez őt nem felejtheté,Kivált a jó szántóvető népekFelőle mind maig regélgetnek.Mátyusföldén az róla a rege,Hogy ő nem volt nagy úrnak gyermeke,Ha tán nemes volt is, csak bocskoros,És mint szegény, lett szolga - ostoros.
Czuczor Gergely - Mátyás szobra
Anjouk és Hunyadiak kora
Harcban erős, békében igaz bíró vala Mátyás.Művészet, tudomány hírli királyi nevét.Évek századin átragyogának tettei hozzánk,S a nép ajkain él róla sok úri kaland,Mátyás annyi dicső emlékét hagyta nevének:Mily kár, hogy szobor is nem jut róla reánk!
Czuczor Gergely - Zsigmond
Anjouk és Hunyadiak kora
A lenyomott jobb ügy segedelmért égbe kiálta;S íme, te, jobb feleink ostora, ölni jövél.
Garay János - Mátyás király Gömörben
Anjouk és Hunyadiak kora
Mátyás király nem értett honn ülni kényesen,Értett a harczi ménen megülni győztesen,S ha harczi nem valának, bársony nyugágy helyett,Mátyás király kezébe birói pálczát vett.Bejárta szép országát, s mint béke angyala,Törvényt, igazságot tett, a merre járt vala,Bejárta a Dunának s Tiszának mesgyeit.Kihallgatá urával a pór sérelmeit.
Heltai Gáspár - Krónika az magyaroknak dolgairól
Anjouk és Hunyadiak kora
Heltai Gáspár: Krónika az magyaroknak dolgairól [*]Mint jöttek ki a nagy Scythiából Pannoniában, és mint foglalták magoknak az országot, és mint bírták azt hercegről hercegre és királyról királyra nagy sok tusakodásokkal és számtalansok viadaljokkal, melyet Heltai Gáspár megírta magyar nyelven, és ez rendre hozta az Bonfinius Antalnak nagy könyvéből és egyéb históriás könyvekből...
Juhász Gyula - Mátyás király
Anjouk és Hunyadiak kora
Nézd Donatello márvány vésetét,A karvaly orrt, a dactól görbe ajkat,Mely gúnyt nyilazva sújt, bár csukva hallgat,Nézd a szemét, mely fényes és setét!Ez ő! Rőt múltunk ércizmú magyarja,Királyi holló, mely nyugatra tart,Mely fölgyújtja a bús magyar avart,Mely a jövendőt lángolón akarja!Pusztára épül tündérpalotája,Plutárkot érti és Cézárt csodáljaÉs elmereng olasz kéz remekén.
Petőfi Sándor - A király esküje
Anjouk és Hunyadiak kora
Megesküdt a királyHunyadi Lászlónak:"Esküszöm az égre,Az ég istenére,Bántani nem foglak."Készül föl BudáraJó Hunyadi László.Ne menj fel, ne menj fel,Ne légy életeddelKönnyelműen játszó!Vermed lesz Budavár,Beleesel, ha mégysz,Maradj lenn Belgrádban,Vagy bujdoss hazátlan,Szép fiatal vitéz.Kora még tenékedSírba fekünnöd le,Éktelen halottiSzemfedőt borítniÉkes szemeidre.
Vörösmarthy Mihály - A nándori toronyőr
Anjouk és Hunyadiak kora
Hasztalanúl küzdött, nem tudta leverni fokárólA zászlós törököt Nándoron a magyar őr."Vagy te ragadj engem, török, a mélységbe magaddal,Szóla, vagy én húzlak büszke jeleddel alá."S egyszersmind megölelte merőn a holdemelő tart,S száz öli fenségről szörnyü halálba rohant.1831
Vörösmarthy Mihály - Szép Ilonka
Anjouk és Hunyadiak kora
1A vadász ül hosszu méla lesben,Vár felajzott nyílra gyors vadat,S mind fölebb és mindig fényesebbenA serény nap dél felé mutat.Hasztalan vár; Vértes belsejébenNyugszik a vad hűs forrás tövében.
Ady Endre - Dózsa György lakomáján
Törökvilág
Sebő pajtás, mit szól a gyomrod?Pajtás, ebeké a vérünk:Fejünk fölött varjak kárognak.Pajtás, meghalt a vezérünk.Különb volt, mint nyolcvan apátúr,Szentebb úr nem vala itten,Úgy trónolt ott, a tüzes trónon,Mint az egekben az Isten.Tréfás gyilkosok csiklandoztákS meghalt komoly, büszke fővel.Háta mögött egy püspök állottSzentelt vízzel és füstölővel.

514 cikk | 5 / 52 oldal