Irodalom - Rendületlenül

   

 
Törökvilág
(Részlet)HATODIK ÉNEK 1. Szulimán Harsánhoz már érkezett vala,Harmadnap táborát ott megnyugasztalá.Onnan követeket magátul bocsáta,Kik menjenek Zrinihez Sziget várába. 8. Zrini öszvehivá mind az vitézeket,Mert már régen hallotta az követeket;Piacon hallgatá meg az követeket,Maga körül állitá az vitézeket. 9.
Ady Endre - A kuruc halála
Kurucok kora
Ha a vitéz megkopikÉs ha rongyos rajta a ködmön,Vitézzé válik legott,Hogyha megint a régi köd jön.Be szép ködök, be szép időkValának akkorS a béna aggkorMilyen vidáman emlékezik.Ha labanc lesz a kuruc,Hogy tud mosolyogni magában,Igy szól: kuruc a karom,Hát hadd legyen labanc a lábam.Be szép ködök, be szép időkValának akkorS a béna aggkorMilyen vidáman emlékezik.
Ady Endre - A magyar vigasság
Kurucok kora
Nótázó bűnök, hetyke gazság,Törik-szakad és csak azért is,Halál-hivás,Csuhaj: ez a magyar vigasság.Már nem várunk, semmit se várunk,De egyet még ugrik a kedvünk,Egye fene:Hátha vigabb lesz a halálunk.
Ady Endre - Az halottas ünnep
Kurucok kora
(Mikes énekelhette volna)Kincs Gyula szeretett bátyámnakAz mi udvarunknak,Koldus udvarunknakVége csak, hajh, velem lesz márS az mi halottinknakDolguk milyen egyenes már.Be jó volt meghalni,Vélt dicsben meghalniAz jó és fő magyaroknakS be nagy dolog élni,Kik új rosszat meg nem szoknak.
Ady Endre - Az utolsó kuruc
Kurucok kora
Súlyos inségimbenSe Bécsben Úristen,Se Krisztus Pozsonyban,Se Szentlélek Tordán,Igazán nem hittenek.Ez árvult országbanVén századok ótaGonoszak az istenek.Véres már két lábam,Sok országot jártam,Csúnya MoldovátólCifra, víg MajlandigPoroszkálva vitt a ló,Már a ló is eldültÉs a gyalog-járásNem vén embernek való.
Ady Endre - Bujdosó kuruc rigmusa
Kurucok kora
Tíz jó évig a halálban,Egy rossz karddal száz csatában,Soha-soha hites vágyban,Soha-soha vetett ágyban.Kergettem a labanc-hordát,Sirattam a szívem sorsát,Mégsem fordult felém orcád,Rossz csillagú Magyarország.Sirattalak, nem sirattál,Pártoltalak, veszni hagytál,Mindent adtam, mit sem adtál,Ha eldőltem, nem biztattál.
Ady Endre - Két kuruc beszélget
Kurucok kora
Kedves Bölöni Györgyömnek,fajtámbeli véremnekTyukodi pajtásom,Ne siess strázsára:Mért siessünk, holott megnőttMagunkféle ködmönösnekMostanán az ára.Eddig verekedtünkS csak mi verekedtünk:Nemes urak fognak most márPártot-ütni, verekedniSzegény mihelyettünk.Most már nagyon jó lesz,Nem póri, nem véres:Nemes urak értenek jólA finomabb fringiáhozS az egymás fejéhez.
Ady Endre - Kurucok így beszélnek
Kurucok kora
Nekem, pajtás, úgyis mindegy,Farkas esz meg, ördög esz meg,De megesznek bennünket.Medve esz meg, az is mindegy,Az a szomorú és régi:Véletlen, ki esz minket.S az a szomorú és mindegy,Hogy jó időben bennünketSorsunkra mi se intett.Nekem, pajtás, úgyis mindegy,Bánja fene, hogy ki fal fölButa, bús mindegy-minket.
Ady Endre - Sípja régi babonának
Kurucok kora
(Bujdosó magyar énekli)Kernstok Károlynak, baráti szeretettelCsak magamban sírom sorsod,Vérem népe, magyar népem,Sátor-sarkon bort nyakalvaKoldus-vásár közepében,Már menőben bús világgá,Fáradt lábbal útrakészen.Körös-körül kavarognakBéna árnyak, rongyos árnyak,Nótát sipol a fülembeSípja régi babonának,Édes népem, szól a sípszó,Sohse lesz jól, sohse látlak.
 
Kurucok kora
(Rövidítve)Ó, Sion leánya, keserves anyám,Gyászba burítkozott szerelmes dajkám,Mihelt tenéked ez panaszod hallám,Mindjárt így szólék: "Ráchel, édes anyám,Mi az oka hogy te mast te az árváidat,Ez világ nem szánja juhocskáidat,Üldözés szele fújja szent zászlódat,Majd elburítja kicsiny hajócskádat?Talám az Istennek ez ő tetszése,Az fenevad felől jövendőlése,Kit megpöcsétle az Pátmu...

514 cikk | 9 / 52 oldal