,,Van néhány jó ötletem” Kiss Tamás, a Forum Könyvkiadó regénypályázatának győztese: Az életnek vannak a legjobb forgatókönyvei


,,Van néhány jó ötletem” Kiss Tamás, a Forum Könyvkiadó regénypályázatának győztese: Az életnek vannak a legjobb forgatókönyvei

Nincs is szebb dolog annál, ha valaki megtalálja helyét a világban, azzal foglalkozik, amihez ért és sikerélményei viszik egyre feljebb élete pályáján. Természetesen a tehetség kamatoztatásához jól jön néha egy ugródeszka. 2011-ben a Magyar Nemzeti Tanács és a Forum Könyvkiadó Intézet felélesztett egy évtizedekig szünetelő hagyományt, és meghívásos regénypályázatot hirdetett. A beérkezett kéziratok közül a magyarkanizsai Kiss Tamás A tükörtestvér című regénye kapott elsőként lehetőséget arra, hogy könyv alakjában az olvasó kezébe kerüljön. A fiatal írónak ez lesz az első önálló kötete.

 

Milyen érzés volt a pályázat nyertesének lenni?

 – Természetesen nagy öröm, hiszen azt, hogy sikerült elnyernem a tekintélyes bírálóbizottság (Bányai János, Harkai Vass Éva és Patócs László – a szerk. megj.) elismerését, jelentős szakmai sikernek tekintem. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a másik két meghívott pályázó, Vasagyi Mária és Aaron Blumm kiváló, elismert alkotók. Nekem ez volt az első regénypályázatom, és annak ellenére, hogy már jelentek meg novelláim, elbeszéléseim, úgy érzem, hogy kellett ez a bizonyos első, önálló kötet, hogy legalább magamban, naiv önáltatás nélkül eljátszhassam a gondolattal, hogy „nahát, lesz egy könyv, rajta a nevemmel, talán most már író vagyok én is”. És lehet, hogy valóban A tükörtestvér kellett ahhoz, hogy megtaláljam a magam kis székét annál az asztalnál, amelyet kortárs vajdasági magyar irodalomnak neveznek.

 

 Hogyan emlékszel vissza a mű gyökereire, mi volt a regény inspirációja?

 

 – Szeretek nyitott szemmel járni-kelni a világban. Ennyi inspiráció néha pont elég, hiszen az életnek vannak a legjobb forgatókönyvei. Minden apróságot (mert általában csak apróságokról van szó), amely megmozgat bennem valamit, megpróbálok észben tartani, vagy gyorsan feljegyezni ahová csak tudom, hogy a későbbiekben mozaikkockákként rakjak össze belőlük olyan szövegegyüttest, amelynek kis szerencsével története, mondanivalója és talán még esztétikai értéke is lehet. A szöveg alapját általában (és ez esetben is) saját korosztályom érzelemvilága, problémarendszere alkotja, megtűzdelve egy kis társadalomkritikával és némi hétköznapi elmélkedéssel. A fantáziám elég gazdag, és az ötletek is viszonylag könnyen jönnek. Utána már csak a megfelelő szavak helyes sorrendjére próbálok rájönni.

 

 Miután a darabkák sikeresen összeálltak és hamarosan az olvasók kezébe kerülnek, mit szeretnél általuk üzenni a befogadóknak?

 – A könyv üzenetét én magam nem tudnám tolmácsolni. A megíráskor még valószínűleg voltak bennem átadni kívánt gondolatok, erkölcsi tépelődések, de az, hogy ebből mit és hogyan vesz ki az olvasó, már nem tartozik a hatáskörömbe. A könyvem nevében ezért nem is nagyon tudnék mit mondani, majd ő beszél helyettem. Úgy érzem, ez alatt az egy év alatt élveztem a dolgom, ezek után szabad útra bocsátom a regényt, és vegye ki belőle mindenki azt, ami számára kedves, tanulságos vagy épp vicces lehet.

 

 Honnan ered az irodalom iránti szereteted és a tehetséged?

 – Ezt nem tudnám megmondani. Az irodalmat olyan dolognak tartom, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. Szeretek olvasni és szeretem, ha mindig van egy könyv a hátizsákomban. Írni is szeretek, mert közben elmélkedhetek, a gondolataimat is rendezhetem, és nem utolsósorban szórakoztathatom vele önmagamat és másokat is. Nem tartom különösebben tehetségesnek magam. Szerintem csak van néhány jó ötletem, amelyek pont a megfelelő időben jutnak eszembe.

 

 Mik a terveid a jövőre nézve?

 – Van még egy nagyjából tizenöt-húsz novellát tartalmazó füzetem, amit még szeretnék kicsit bővíteni és egy kötetbe illeszteni. Sőt van jó néhány félbehagyott munkám is, amelyeket a pályázat miatt hagytam befejezetlenül. Mindemellett már nem szeretnék eltávolodni a regény műfajától sem, különösen, hogy nagyon élveztem ezt az egy évet, és úgy érzem, a regényírásban valóban megtaláltam a helyem. Ebben a műfajban számos lehetőséget látok, és azt hiszem, jó néhány ötlet van még a tarsolyomban, amelyeket mindenképpen papírra szeretnék vetni. De előtte kivárom A tükörtestvérre irányuló hasznos kritikákat, visszajelzéseket.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. január 8. Szerkesztette: Katona Annamária
Nézettség: 1,991 Kategória: Mi a Magyar? » A magyar művészet szelleme
Következő cikk: A magyar művészet szelleme

Forrás:
www.magyarszo.com


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: