Irodalom - Szeretni tehozzád szegődtem

   

Gyóni Géza - Kezek beszéde
Kortárs
A kezünk titkos beszédét érted-e?Hogy vallanak a hajló keskeny ujjak,Mikor búcsúzó kézfogás alattEgy percre összebújnak.Az enyém - tüzes lüktető erű -Beszél: »szeretnék gyónó csöndes esteHajad közt hálni, míg lázasmohónAjk ajkat keresne.S halántékodtól hófehér bokádig,Mig mámorban remegve botorkálok,Én simogatnék gyönyörű szemedreÉdes asszonyi álmot.A percnek vége.
Gyurkovics Tibor - Minden
Kortárs
Minden vagy, ami nem lehetsz,egyre ragyogóbb, egyre szebb,kirajzolódó, mint a seb,amit farkasok ejtenek a szívemen,s ha nem lehet, akkor sem tudokvéremet veszítve élni, csak veled
Hajnal Anna - Messziről
Kortárs
Reggel van, ágyamon ülök,de enyém messze tenyered,és hirtelen csókom nyománfinom köd futja be szemed.
Hajnal Anna - Tegnap anyám előtt dícsértelek
Kortárs
Bocsáss meg érte, nem bírtam tovább,Hogy ne mondjam el egyszer legalább,Hogy néma nevetésed mily varázs,Mint tüzes pipacs, virágzó varázs,Hogy arcod izzik tőle, mint az ég,Ha a szürke, tompa napból már elég,S az alkony minden tündérit ígér,Mi emberszívbe, s éjszakába fér.
Hepp Béla - Ha elmegyek
Kortárs
Ha elmegyek, csak egy arcot viszek magammal,a Tiéd, ahogy csöndes lángra gyújt a hajnal,kedves orrod, ajkad, szelíd mosolyú szemed,ezt viszem magammal, ha egyszer majd elmegyek.Ha elmegyek, csak egy hangot viszek magammal,ahogy nevetsz, és mesélsz, és a dúdolós dal,és abban öröm, bánat, mind-mind benne lesznek,ezt viszem magammal, s benne lesz minden kezdet.
Hervay Gizella - Három hangra
Kortárs
Három szerelem az életem.Semmim sincs ezen kívül.Rád gondolok: évek rácsai köztaz emlék elfeketül...Jaj, szívem, olyan sovány vagy,meg ne szánjon a halál!Homlokod mögött a világelfehérült szájjal kiált. -Szótlanom, egyetlenem,tenyered tenyeremen.Testednek tiszta menedék:a csók a léleknek nem elég.Nem elég három szerelem:három árvaság idebenn.Három homlok is kitaszít.
Horváth Imre - Felmutatlak
Kortárs
Felvettelek s szinte álom,súlyod olyannak találom,s töretlennek tiszta fényed:forgatlak, fél szemmel nézlek,s mint ki a porba kotorvaaranyat lelt, olyanformaérzés fog el, míg a Napnakkét ujjam közt felmutatlak.Sav vagyok: fémed feloldom.Vadász vagyok: vezess sólymom.Húsom vagy, és én a csontod.Zászló vagy: kezem kibontott,s csúcsra tűztem veled - látod -a szerelmi szabadságot.
Horváth Imre - Új kedvessel az őszi erdőn
Kortárs
Borzongva bújkál erre titkolt lázaa múltnak, mikor mással ültem itt.Bolond szél sír, száz fa őrjöngve rázzaaz alkonyatban vörös fürtjeit.Véreső hull a reszkető avarra.Az erdő tépett ernyője zörög-s vén tölgyek törzsét dérpatina marja....
Kányádi Sándor - Bántani én nem akarlak
Kortárs
Bántani én nem akarlak,szavaimmal betakarlak,el-elnézlek, amíg alszol.
Kányádi Sándor - Kezdetben még
Kortárs
Kezdetben még álltam a sarat,az voltam, akinek születtem,akivé váltam ésszel s erővel.- Nem adom - mondtam.- Nem is kérem - mondtad.Amire föleszméltem volna,balzsamos ujjaid kiszedtékzsigereim,ördöngös erőművekbe vezettedvérem,idegeimbőlpulóvert kötöttélszületésnapomra,hogy védjen legalább a hidegtől,ha már a halál ellenneked sincs hatalmad.

199 cikk | 15 / 20 oldal