Magyar konyha

   

A masszázs, mint alternatív gyógymód ( története, hatásai)
A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.
Az Úristen mindent lehelyezett a földre, csak le kellett hajolni érte!
  Ha a mai fiatalasszonyoknak azt mondaná valaki, hogy nyolcvan-száz esztendővel ezelőtt dédnagyanyáik, nagyanyáik nem ismertek a hamulúgnál, a mésznél, a házilag főzött szappannál, a kékítőnél, ecetnél, szódabikarbonátnál egyéb tisztítószert, hát igencsak elcsodálkoznának rajta.
Diós, rumos, kávés szelet
Hozzávalók: Tésztához: 3 tojás 15 dkg porcukor 3 dl tejföl 20 dkg liszt 10 dkg darált dió fél csomag sütőpor csipet só 1 csomag vaníliás cukor Krémhez: 6 dl tej 2 db tojás 80 g étkezési keményítő vagy 2 csomag vaníliás pudingpor rum vagy rumaroma ízlés szerint 2 kávéskanál kávépor vagy cappuccino vagy lefőzött erős feketekávé 10-15 dkg cukor 2 csomag vaníl...
Kalotaszegi savanyúleves
Hozzávalók 4-5 főre: 50 dkg sertéscomb, 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, tárkonyecet, 1 csokor petrezselyem levél, só, bors, ecet vagy citromlé   Elkészítése: a húst 2 liter hideg, sós vízben feltesszük főni. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított répaféléket meg a vöröshagymát, majd a levest fedő alatt, lassú tűzön főzzük.
Komlóleves
Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
Rizskoch (rizsfelfújt, rizskók)
Hozzávalók: 1 l tej 1 csésze rizs 4 egész tojás 4-5 evőkanál kristálycukor vaníliás cukor reszelt citromhéj 1 csipet só Elkészítés: A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
Sacher torta
Hozzávalók A piskótához: 130 g vaj 110 g porcukor 6 db tojássárgája 130 g búzaliszt 130 g csokoládé - ét (53%-os) 6 db tojásfehérje A bevonóhoz: 50 ml víz 110 g porcukor 150 g csokoládé - ét (53%-os) 60 g vaj 5 ml ecet (10%-os) A töltéshez: 200 g baracklekvár Elkészítés 1.
Tejszínes hagymakrémleves
Hozzávalók: 5-6 fej közepes vöröshagyma 1-2 fej fokhagyma 1,5 l levesalap (2 leveskockából) 2 dl tejszín 1 kanál liszt szerecsendió bors petrezselyem pirítós kenyér reszelt sajt Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Ha kész, összeturmixoljuk, majd visszatöltjük a lábasba.
Tűzoltó szelet
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt 1 kk sütőpor 1cs vaníliás cukor 8 dkg porcukor 8 dkg margarin 1 tojás Krémhez: 1 üveg magozott meggy 2 cs vaníliás pudingpor 2 ek cukor csipet fahéj víz A morzsához: 10 dkg porcukor 10 dkg liszt 6 dkg margarin 1 kk őrölt fahéj Tetejére: 4 dl tejszínhab     Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, 25*20 cm-es, zsíro...
Magyar konyha - határok nélkül
»
"Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!" Sokan azt hiszik, hogy a magyar konyha...

1841 cikk | 1 / 185 oldal