Gyömbér


Gyömbér

Régen nálunk is sokszor használt, de egy ideje méltatlanul mellőzött fűszer: pecsenyék, zsíros ételek, nehéz főzelékfélék (bab, lencse, káposzta), tartósított savanyúságok kitűnő, az emésztést is könnyítő ízesítője. A kínai konyha népszerűsödése csempészte vissza a fűszerpolcra, bár az angol konyha is kedveli: pecsenyéket, sőt süteményeket is ízesítenek vele: ki nem hallott a Csudálatos Mary gyömbéres kalácsáról?.

A fűszer a növény gyökértörzse. Budapesti piacokon friss gyömbérgyökér is kapható, szárított, sokszor, őrölt változata manapság már a sarki boltban is akad.

Sok kínai recept friss gyömbért ír elő: ezt legjobban úgy hamisíthatjuk, ha őrölt (reszelt, szárított) gyömbért kevés citromlével keverünk el. Levesekbe, amikor főzzük a gyömbért, jobb egész darabokat használni; pácba, sült megszórására az őröltet. Ahol a recept a vágott, vagy zúzott friss gyömbér pirítását írja elő, használjuk a citromos gyömbérport.

A friss gyömbérgyökeret aprítás előtt vékonyan meg kell hámozni. Egy-egy darabka gyömbérgyökeret őszintén ajánlok a tartósított savanyúságok üvegébe is!

(Zingiber officinalis)


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2009. október 5. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 4,127 Kategória: » Fűszerek


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: