Hozzávalók (10 személyre):
- Birkahús vegyesen 6 kg
- Füstölt szalonna 50 dkg
- Zsír 1 kg
- Vöröshagyma 2,5 kg
- Fokhagyma 8 dkg
- Paradicsom, paprika 1 kg
- Só, bors, majoranna, rozmaring, ½ liter száraz vörösbor
Elkészítése:
A húst közepes darabokra vágjuk, a hagymát kockára. A bográcsot kizsírozzuk, majd rétegesen belerakjuk a nyersanyagokat a következő sorrendben: csíkozott szalonna, hagyma, hús. Addig folytatjuk, míg az összes anyag belekerül. Közben sózzuk, fűszerezzük (őrölt paprika, rozmaring, majoranna). Tetejére kerül a cikkekre vágott paradicsom, paprika. Felöntjük a fél liter vörösborral. Az egészet lassú tűzön, finoman rázogatva puhára főzzük. Friss kenyérrel, salátával tálaljuk.
A recept 10 főre szól és elkészítése bográcsban a legízletesebb.