Tőtike


Tőtike

A tőtike (egyes vidékeken töltike) igazán nemzetközi. Főzik Erdélyben, nálunk az Alföldön, de a görög konyha egyik különlegessége is (dolma, dolmades), szerte a Balkánon is találkozhatunk vele. Sokféle íz kombinációja ismert, de a lényeg ugyanaz, szőlőlevélbe göngyölt darált hús valamennyi.

A dolma a török dolmak igéből származik, amelynek jelentése valamit megtölteni.

Azok az ételeket amelyeket valamely növény (szőlő, káposzta, karalábé stb.) levelébe csomagolva készülnek a sarma (ejtsd: szárma) gyűjtőnéven közismertek. A sarma a török sarmak igéből származik, amelynek jelentése begöngyölni. A török yaprak (levél) szóból eredő elnevezés is ismert.

A szőlőlevélbe töltött étel több nyelvben a dolma néven ismert, vagy annak fordításaként. Így arabul: محشي, دولمه (mahshi vagy dolma), محشي ورق عنب (mahshi warak einab = szőlő levél); Arámi nyelven: prakheh; տոլմա (tolma/dolma); azerül dolma, bosnyákul: dolma; örményül: ტოლმა (tolma); görögül: ντολμάς (dol'mas); perzsául: دلمه (dolmeh); románul: sarma; Montenegróban: japraci; törökül: dolma.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 24 tenyérnyi zsenge szőlőlevél
  • 60 dkg darált hús (ha száraz, akkor + 1 evőkanál zsír)
  • 8 dkg (fél marék) rizs
  • 5 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pici őrölt kömény, majoránna, pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kapor, esetleg kaporszár
  • 4-5 szem egres
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • pici cukor

Elkészítése:

A szőlőleveleket mosd meg alaposan, a vastag nyelét vágd le. Lobogó forró vízzel forrázd le, majd csepegtesd le, szikkaszd egy kicsit. (A vastagabb ereket éles késsel karcsúsítsd).

A rizst sós vízben (fakadoztasd), főzd meg. (1 zacskó előfőzött rizs is jó, azt nem kell külön megfőzni).

Készítsd el a tölteléket a húsból, reszelt vöröshagymából, zúzott fokhagymából, a tojásokból, az előfőzött rizsből és a fűszerekből.

Töltsd meg a szőlőleveleket, ahogy a töltött káposztát szoktad. Ha nehéz becsavarni, vagy attól tartasz, hogy kibomlik főzésközben, fehér cérnával kösd át.

Ha a töltelékbe nem tettél őrölt kaprot, akkor a főzőedény aljára tegyél egy kb. 10 cm-es kaporszárat. Szép sorjában tedd az edénybe a tőtikéket, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hintsd meg 1 csapott kk. cukorral, majd szórd rá az egrest, és csendes tűzön főzd meg.

Készíts az olajból és lisztből világos rántást.

A tölteléket, ha megfőtt, szedd át egy nagyobb tűzálló tálba, vagy cserépedénybe. (Az egrest és a kaporszárat dobd ki). A visszamaradt levet rántsd be, figyelj, hogy sima legyen. Öntsd rá a töltelékre, majd jól forrald össze. Ha szükséges, sózd meg, ha túl savanyúnak találod, tompítsd az ízeket még egy pici cukorral. (Beteheted a sütőbe is, akkor még finomabb).

Tálaláskor tejfölt kínálj mellé, de el is maradhat.

Fehér szárazbor, vagy ásványvíz illik hozzá.

Szőlőlevél tartósítása.

Elkészítése: A zsenge, kifejlett szőlőleveleket az első permetezés előtt leszedve jól megmossuk.

Nagy, bő szájú üvegbe téve, csomókban szorosan egymásra nyomjuk. Az üveget hideg, sós vízzel (5 dl vízbe 1 púpos evőkanál só kell) feltöltve, kis fedővel fedjük, szellős helyre tesszük, hogy kiforrjon. (Előfordul, hogy a leve kifut.) Pár nap múlva a szőlőleveleket lejjebb nyomva újabbakat téve az üvegbe, hurkapálca darabokkal szorítsuk le. Ha a lé apad, sós vízzel pótoljuk.

Ha már nem forr és leve megtisztult, kössük le, de többször nézzük meg, hogy a lé mindig ellepi-e a szőlőleveleket. Ha kell, pótoljuk, mert megromlik. Úgy használjuk, mint a friss szőlőlevelet, csak előbb langyos vízben áztassuk ki. A szőlőlevéllel készült töltike jóízű, vitamindús étel.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 7. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 6,037 Kategória: » Szüret


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: