Hozzávalók:
- 5 dkg mazsola,
- 1/2 dl rum,
- 5 dkg hámozott,
- pirított mandula,
- 20 dkg rizs,
- 1 liter tej,
- 2 dkg vaníliás cukor,
- 2 dkg vaj,
- 3 tojás,
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- 80 dkg csemegeszőlő,
- 10 dkg cukor.
Elkészítése:
A mazsolát alaposan megmosom, lecsepegtetem, és rumba áztatom. A mandulát szálkásra vágom. A rizst is jól megmosom, majd lecsepegtetem. A forrásban lévő tejben puhára főzöm a rizst. Hagyom kihűlni. Közben belekeverem a vaníliás cukrot, 1 dkg vajat, a mandulát, a rumból kivett mazsolát és végül a tojásokat.
Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett, koszorú alakú tortaformába simítom a rizst, és langyos vízzel telt tepsibe állítom. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 40-45 percig gőzölöm.
Közben alaposan megmosom a szőlőt, leszemezem. A szőlő felének kipréselem a levét, átszűröm, és a cukorral együtt mérsékelt tűzön szirupsűrűségűre forralom. Ezután a tűzről levéve hozzákeverem a rumot.
Az időközben megsült rizskoszorút öt perc pihentetés után tálra borítom, a maradék szőlőszemek egy részét a koszorú közepébe halmozom, a többivel körberakom a szélét, végül megöntözöm a forró sziruppal. Langyosan vagy hidegen tálalom.