Áfonyás-szőlős ricottaszeletek


Áfonyás-szőlős ricottaszeletek

Hozzávalók:

  • 1 csomag vajas leveles tészta
  • 25 dkg ricotta
  • 1 egész tojás kettéválasztva
  • 1 púpozott teáskanálnyi sovány tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott evőkanál búzadara
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 szűk maréknyi fehér csemegeszőlőszem
  • 1 szűk maréknyi fekete áfonya

 Elkészítés:

A fagyasztott leveles tésztát felengedem. Közben elkészítem a tölteléket. A gyümölcsöket mosás után megszárítom, a szőlőszemeket nagyságtól függően félbe, negyedbe vágom, a magokat gyorsan eltávolítom. Az áfonyát megszabadítom a szármaradványoktól.

A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem. Egy nagyobb keverőtálban a cukrot és a vaníliakivonatot habosra keverem a tojássárgájával és a tejföllel, a citromhéjjal. Hozzáadom a ricottát, a búzadarát, az egészet krémmé keverem, végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot.

A felengedett tésztát kettévágom, az első felét enyhén lisztezett felületen kb. 35X25 cm-es téglalappá nyújtom. Hosszanti irányban a tészta középső harmadára terítem a ricottakrémet úgy, hogy a keskenyebb végeknél is kb. 2-2,5 cm-t üresen hagyok. Rászóróm az áfonya és a szőlő felét. Először a keskeny, üresen maradt széleket hajtom rá a töltelékre, kevés tojássárgájával megkenem, majd felhajtom az üresen maradt hosszabb tésztaharmadokat is úgy, hogy kissé középre segítem velük a szétterülni hajlamos tölteléket, de a két hosszirányú tésztaharamad ne fedje teljesen egymást (kb. 4 cm-es szakaszon csak a töltelék látszik). Széles, lapos fakanállal, ügyes mozdulattal sütőpapírral bélelt tepsire csúsztatom a töltött tésztahasábot. Ugyanígy járok el a másik tésztalappal - és természetesen a töltelék másik felével.

190 fokra előmelegített sütőbe tolom, a hőfokot 10 perc leteltével lejjebb veszem 180 fokra, még 10-15 percig sütöm, amíg enyhén piros színt kap a tészta, a töltelék pedi g megszilárdul. Porcukorral meghintem, langyosan szeletelem, tálalom.

Megjegyzés:

A leveles tésztaréteg rendkívül vékony lesz, épp csak az a funkciója, hogy megtartsa a tölteléket. Nem fog szétfolyni, de 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a leveles tészta nem emelkedik fel megfelelően. Sütés közben mindkét tésztahasáb szétterül valamelyest, így középen egészen szépen kinyílik. Viszonylag kevés cukrot tartalmaz a töltelék, mivel a gyümölcsök elég édesek. Nagyon könnyed, finom desszert!



Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. október 2. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,917 Kategória: » Szüret


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: