Zöldpetrezselyem


Zöldpetrezselyem

Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, leveseinkhez, főzelékeinkhez szinte nélkülözhetetlen - nem csak ízesíti, de díszíti is ételeinket. Használjuk egészben is, csokorban főzzük olyan ételbe, amiből azután kidobjuk, illetve frissen, díszítésre, legtöbbször mégis finomra vágva vagy morzsolva kerül ételeinkbe.

A petrezselyemzöld a petrezselyem (fehérrépa) levele, de külön levélpetrezselymek (metélőpetrezselyem) is léteznek. Utóbbit érdemes virágládában vagy lapos cseréptálban otthon is nevelni: télen is friss zöldfűszerünk lesz. A petrezselyemgyökér felső korongját lapos tálkában vízbe állítva is hajtathatunk friss zöldet. A levágott petrezselyem vízbe téve, különösen a hűtőszekrény alsó rekeszében, sokáig friss marad.

Tartósíthatjuk fagyasztóban petrezselyem-kockaként: megvágva vagy kevés vízzel illetve olajjal elturmixolva jégkockatartóban, egy felhasználásra való adagokban lefagyasztva. A jégkockatartóból kiszedve kevés helyet foglal, és egész évben rendelkezésünkre áll a friss, vágott petrezselyem. Az olajos kockát használhatjuk rántásba, a vizeset olyankor, ha csak a főzés végén adjuk az ételhez. Én olajosat és vizeset is szoktam eltenni, egyszerre nagyobb mennyiséget turmixgéppel érdemes "megdolgozni". Persze célszerű a zacskón megjelölni, hogy vizes, vagy olajos, felhasználáskor kényelmetlen lehet, ha összekeverjük.

Szárítani a megmosott, lecsurgatott leveleket szétterítve, meleg helyen, de nem a napon kell, és szárítás után szoktuk elmorzsolni. Szárított petrezselyem készen is kapható. Ha megszórásra használjuk, célszerű előbb kevés vízben megáztatni, jobban fog hasonlítani a frissre.

(Petroselium hortense)


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2009. október 5. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,927 Kategória: » Zöld fűszerek


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: