Brokkoli


Brokkoli

Származási helyeként Ciprus szigetét emlegetik, de az is bizonyos, hogy már az ókori rómaiak is ismerték. Régebben Franciaországban, Olaszországban, általában Dél-Európában termesztették és fogyasztották. Innen került Angliába és kis felületen Nyugat-Európa más országaiba. Angliában ma is igen kedvelt zöldségnövény. Európán kívül az Egyesült Államokban ismerik és fogyasztják.

Jellemzés

Alakja a karfiol rózsáira emlékeztet, színe élénk, mélyzöld. Egyesíti magában a spárga és a karfiol ízét, kiegészítve azt egy kevés zöld ízzel, ily módon hozva létre egy új, különleges ízvilágot.

Fajtái

A karfiol rokona, több változata van: fehér hajtású, lila hajtású, zöld hajtású vagy kalábriai, illetve lila rózsájú. Általában a kalábriai fajtát fogyasztjuk.

Energitartalom

24 kcal, 100 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Vásárlásnál csak az élénk zöld színű, szorosan záródó virágrózsákat válasszuk. Akkor igazán friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. Ha módunkban áll választani az előre csomagolt, vagy csomagolás nélküli darabok között, akkor az utóbbiakat vásároljuk.

Eltarthatóság, tárolás

A brokkolit a hűtőszekrény zöldségrekeszében tartsuk, így egy hétig eláll. Ha műanyag csomagolásban vásároltuk, akkor azt, ahogy tehetjük távolítsuk el!

Előkészítés

Más zöldségfélékhez hasonlóan gyorsan, hideg folyó víz alatt alaposan mossuk meg, soha ne áztassuk. A szárról a leveleket távolítsuk el, és amennyiben nem teljesen frissek a rózsák, akkor a szárak alsó egy centiméterét is. Ha főzzük a brokkolit, akkor a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adjunk a vízhez, így biztosan megtartja gyönyörű színét. Ugyanakkor a brokkoli a káposztafélékre jellemző módon nagyon érzékeny a túlfőzésre, így bánjunk vele nagyon óvatosan. Egy pár perc alatt készre fő!

Elkészítés, felhasználás

Egyaránt ismert hazánkban leves formájában, saláta-alapanyagként - a zsenge zöldség akár nyersen is felhasználható -, köretként különböző formákban. A brokkoli szárak meghámozva és feldarabolva spárga helyett is használhatók, akár töltelékekbe is. Köretként elkészíthetjük angolosan, franciásan, Orly módra, gratinírozva, rántva, vagy felfújtként.

Vitaminok, ásványok

Jelentős mennyiségű karotint és C-vitamint tartalmaz, de értékes a kalcium- és a vastartalma és egyéb anyagokban is bővelkedik. Különösen a tél végi zöldséghiány pótlására van nálunk nagy jelentősége.

Élettani hatások

Rákprevenciós étrenden túl az energiaszegény, rostdús étrend gerincét is alkothatja. Ellenben mint puffasztó zöldségfélét, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegeknél.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,849 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: