Csicsóka


Csicsóka

Észak-Amerikában őshonos, ahol a kontinens felfedezése előtt a régi indiánok egyik fontos élelmiszernövénye volt. Európába a XVII. században hozták. Magyarországra is eljutott. Jelenleg elsősorban olyan extrém termőhelyeken foglalkoznak vele, a mérsékelt övi és szubtrópusi országokban, ahol a burgonya nem termeszthető. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és a volt Szovjetunió területén elterjedt, de ismert és kisebb területen termesztik szinte mindenütt, ahol erre alkalmas az éghajlat.

Érdekesség

Gumói, a burgonyával ellentétben, nem keményítőt, hanem inulint tartalmaznak, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Jellemzés

Mint kitűnő étrendi hatású, energiában szegény, változatosan elkészíthető élelmiszernövény, jelentős mértékben helyettesítheti a burgonyát.

Fajtái

A csicsókának több változata létezik, halványtól a vörösesbarnáig minden színben megtalálható az üzletekben, piacokon.

Energitartalom

76 kcal, 318 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A csicsóka minősége télen és kora tavasszal a legjobb. Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy a legkevésbé göcsörtöseket válasszuk, így talán a pucolásnál kicsit könnyebb feladatunk lesz. Fontos még, hogy héjuk egészséges legyen és semmi esetre se legyenek rajta sötét, vagy puha foltok.

Eltarthatóság, tárolás

Sötét, hűvös helyen akár egy hétig is eláll, azonban ha tovább szeretnénk tárolni, akkor ássuk nyirkos homokba a gumókat, így akár hónapokig is eltartható.

Előkészítés

Éles késsel hámozzuk meg, és amennyiben nem használjuk fel rögtön, a burgonyához hasonlóan, tegyük vízbe, mert különben fény hatására lilásbarna színt kaphat.

Elkészítés, felhasználás

A burgonyához hasonlóan süthető, főzhető. Készíthető belőle leves, főzelék, de nyersen savanyítva is kiváló.

Vitaminok, ásványok

Igen gazdag A, B1, B2, B6, C és D vitaminokban és ásványokban. Fontos hangsúlyozni még igen magas inulin tartalmát, mely a répacukornál könnyebben lebontható a szervezet számára, így fontos diabetikus eledel lehetne.

Élettani hatások

A csicsóka jótékony hatását leginkább a vércukorszintre fejti ki, így fogyasztása segít helyre billenteni azt, illetve csökkenti a fáradtságérzetet.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 3,130 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: