Halványító Zeller


Halványító Zeller

Valamennyi termesztett zellerfajnak egy vad faj az őse, amely az egész Földközi-tenger vidékén, valamint Észak-Európában a sós tengeri talajokon él. Igen gazdag lelőhelye az Észak-Afrikától a Kaukázusig húzódó terület. A vadzeller gyökérzete a mai halványító zeller gyökérzetéhez hasonló, jelentéktelen gumóval. Igen régi kultúrnövény, már az egyiptomiak és a görögök is termesztették és fogyasztották. Hazánkban ma csak a gumós zellert termesztik, amelynek gumója és lombja egyaránt felhasználható. A halványító zeller egyelőre alig ismeretlen nálunk. Európában egyes országaiban a halványító zellert ugyanúgy fogyasztják, mint a fejes salátát, ezekben az országokban nagy területen termesztik.

Jellemzés

A rúdzeller színe a halványtól a sötét zöldig terjed, ízűk ennek függvényben változik. Alapvetően friss, enyhén borsos zamatú zöldség.

Fajtái

A halványító zellernek két, a fehér, illetve zöld színű példányaival találkozhatunk a boltokban, ami valójában egyetlen fajtát jelent. Ha jobban megnézzük a zöldségeket, könnyen észrevehetjük, hogy a zöldek felülete mindig tiszta, míg a fehéreké általában földdel szennyezett. Ennek egyetlen oka a termesztésben rejlik, ugyanis míg a fehér példányok hajtásait folyamatosan földdel takarják be, hogy ne jussanak fényhez, addig a zöld rúdzellereket hagyják szabadon nőni. Ízükben való eltérést is ez okozza. Eszerint a halványabb rúdzeller íze kevésbé keserű, levelei húsosabbak, mint élénkebb társáé.

Energitartalom

14 kcal, 57 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A zeller vásárlásánál leginkább a zöldség leveleit vizsgáljuk, ugyanis ez a legjobb bizonyítéka a frissességnek. A levelek legyenek egészségesek, hibátlanok és semmiképpen se fonnyadtak. Szintén árulkodó lehet, ha a növény legkülső szárai vagy levelei teljes egészében hiányoznak, ezeket a példányokat ne vegyük meg, mert nagy valószínűséggel már régiek!

Eltarthatóság, tárolás

Néhány napig hűtőszekrényünkben minden gond nélkül eláll, ha mégis kicsit megfonnyadna, akkor állítsuk szárait rövid időre vízbe, vagy tekerjük nedves ruhába és gyorsan újra magához tér.

Előkészítés

A rúdzellert szedjük száraira, majd alaposan mossuk át! Ezután vágjuk le a szárak tövét, illetve a leveleket, és az elkészítésnek megfelelően daraboljuk, szeleteljük fel.

Elkészítés, felhasználás

A halványító zeller nyersen kitűnő alapja salátáknak, párolva különböző köretek készíthetők belőle, illetve fanyar, friss íze miatt a leveseknek is pompás ízt kölcsönöz.

Vitaminok, ásványok

Levélnyelében B1-, B2-vitamint, kevés C-vitamint és sok ásványi sót - kálium, kalcium - találunk.

Élettani hatások

A néphit szerint a zellernek fiatalító hatása is van. Ez a régóta hangoztatott tulajdonsága azonban tudományosan még nem bizonyított.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,556 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: