A fejes saláta divatos verziójának is szokták nevezni. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta, mely igen magas víztartalommal rendelkezik. Színe általában halványzöld, a nagy fejű jégsaláta alakja káposztára hasonlít, íze kellemesen semleges.
Előnye más salátákkal szemben, hogy leveli több napon át frissek, ropogósak maradnak.
Energitartalom
14 kcal, 58 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A több saláta-féléhez hasonlóan, a jégsalátánál is a friss változatot részesítsük előnyben az előre csomagolttal szemben.
Szenteljünk különös figyelmet a növény színének: az egészséges jégsaláta színe a káposztához hasonló halványzöld. Ne vegyük meg a salátát, ha levelei sötétzöldbe hajlóak, mert ez arra utal, hogy a növény "öreg", íze pedig kellemetlenül keserű lehet.
Eltarthatóság, tárolás
A jégsaláta tovább megőrzi frissességét mint társai. Hűtőszekrényben tárolva levelei több napon keresztül vagy akár egy hétig is frissek, ropogósak maradnak.
Előkészítés
A salátát először leveleire szedjük, majd hideg vízben alaposan mossuk meg. Miután megmostuk, töröljük szárazra a leveleket!
Elkészítés, felhasználás
Frissen, nyersen más salátákkal keverve, vagy szendvicsekben kitűnő étek, gusztusos halványzöld levelei miatt a salátabárok és gyorséttermek is előszeretettel alkalmazzák.
Vitaminok, ásványok
Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre.