Jégsaláta


Jégsaláta

A fejes saláta divatos verziójának is szokták nevezni. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta, mely igen magas víztartalommal rendelkezik. Színe általában halványzöld, a nagy fejű jégsaláta alakja káposztára hasonlít, íze kellemesen semleges.

Előnye más salátákkal szemben, hogy leveli több napon át frissek, ropogósak maradnak.

Energitartalom

14 kcal, 58 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A több saláta-féléhez hasonlóan, a jégsalátánál is a friss változatot részesítsük előnyben az előre csomagolttal szemben.

Szenteljünk különös figyelmet a növény színének: az egészséges jégsaláta színe a káposztához hasonló halványzöld. Ne vegyük meg a salátát, ha levelei sötétzöldbe hajlóak, mert ez arra utal, hogy a növény "öreg", íze pedig kellemetlenül keserű lehet.

Eltarthatóság, tárolás

A jégsaláta tovább megőrzi frissességét mint társai. Hűtőszekrényben tárolva levelei több napon keresztül vagy akár egy hétig is frissek, ropogósak maradnak.

Előkészítés

A salátát először leveleire szedjük, majd hideg vízben alaposan mossuk meg. Miután megmostuk, töröljük szárazra a leveleket!

Elkészítés, felhasználás

Frissen, nyersen más salátákkal keverve, vagy szendvicsekben kitűnő étek, gusztusos halványzöld levelei miatt a salátabárok és gyorséttermek is előszeretettel alkalmazzák.

Vitaminok, ásványok

Rendkívül magas rosttartalma miatt kitűnő hatással van emésztőrendszerünkre.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 3,156 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: