Kelkáposzta


Kelkáposzta

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Valószínűleg Savoyából (III. Napóleon idejében az Olaszországhoz tartozó olasz-francia határvidék) vagy annak környékéről származik, ezért a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik.

Jellemzés

A kelkáposzta szerkezete meglehetősen hasonlít a fejes káposztáéra, nemhiába, hiszen közeli rokonságban állnak egymással. Levelei fodrosak, gyűröttek, színe élénkebb, teltebb, íze lágyabb, kellemesebb.

Fajtái

A kelkáposztának alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a sima levelű és a fodros levelű kelt. Ezeken a csoportokon belül még rengeteg alfajtájuk létezik.

Energitartalom

35 kcal, 147 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Válasszuk a közepes méretű, kemény, hibátlan, élénk zöld levelű káposztákat. Semmiképp se vegyünk fonnyadt példányokat, mert a későbbiekben használhatatlanok és élvezhetetlenek lesznek.

Eltarthatóság, tárolás

A fejes káposztáénál lazább szerkezete miatt jóval rövidebb ideig tárolható. Tároljuk hűtőszekrényben, de két-három napon belül mindenképpen használjuk fel.

Előkészítés

Külső levelit távolítsuk el, majd vágjuk függőlegesen ketté és vágjuk ki ék alakban a torzsáját. Szedjük leveleire és így használjuk. A nagyobb levelek megvastagodott erezetét egy éles késsel távolítsuk el, bár van aki kifejezetten szereti a levél ezen részét.

Elkészítés, felhasználás

A kelkáposzta főzve és nyersen is fogyasztható, így alkalmas saláták, köretek, főzelékek vagy akár önálló főételek készítésére is. Fodros levelei dekoratívak, használhatók különböző töltelékek burkolására is, vagy díszítésre. A kelkáposztát mindenképpen főzzük meg - ne felejtsünk el a vízhez egy kávéskanál szódabikarbónát adni, hogy megtartsa gyönyörű színét. A kelre is vonatkozik, hogy könnyen túl-, szétfő. 10-15 perc főzési idő elegendő neki.

Vitaminok, ásványok

A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, de még inkább az emészthető rostok, az ásványi sók, a viszonylag nagy mennyiségű B1- és B2-vitamin-, valamint vastartalma adják.

Élettani hatások

A kelkáposzta többek között kalcium tartalmának köszönhetően csonterősítő, vérnyomás szabályzó hatással bír. Mindezek mellett serkenti az immunrendszer működését, illetve csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,076 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: