Kínai kel


Kínai kel

Kelet-Ázsiából származik. Ázsiában az V. század óta termesztik, de Kínában már a III. század óta foglalkoznak a termesztésével. Európába Észak-Amerikából került át, ahol már korábban elterjedt és szívesen fogyasztott növény volt. Először Franciaországban kezdték meg termesztését, majd onnan került a németekhez, ahol az utóbbi évtizedekben a rebarbara, a padlizsán, a paprika, a paradicsom után rohamosan terjed.

Jellemzés

A kínai kel formája hasonlít egy nagyobb rúdzeller fejére. Levelei halványzöldek, erezete vastag, bordázott. Íze, illata kellemes, enyhén káposztára emlékeztető.

Energitartalom

12 kcal, 50 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A kínai kellel valamilyen oknál fogva könnyű dolgunk van, mert a boltokban - ha lehet kapni - legtöbb esetben friss példányokat találunk. A levelek legyenek halványzöldek, hibátlanok, egyenesek, szakadásoktól mentesek. Az egész kel állaga pedig kemény, ropogós.

Eltarthatóság, tárolás

Eltarthatósága rövid, mindösszesen 3-4 nap. Addig is tároljuk frissentartó fóliába göngyölve a hűtőszekrény alsó rekeszeiben. A kelkáposztát fagyasztani nem lehet és más tartósítási módja sem ismert.

Előkészítés

A kínai kel külső leveleit - amelyek nem fogyaszthatók - már szedéskor eltávolítják, így felhasználás előtt legfeljebb a levelek alsó végét célszerű levágni, ahol rostosabb a főér. Ezzel elérjük azt is, hogy a külső levelek szétesnek, és így alaposabban megmoshatók és gondosan eltávolítható a közéjük került szennyeződés. Ha nem használjuk fel az egész kelt, akkor hosszában vágjuk ketté, és így használjuk az egyik felét, a másikat meg csomagoljuk vissza a fóliába.

Elkészítés, felhasználás

Elsősorban nyers salátákat készíthetünk belőle, önmagában vagy más nyersanyagokkal keverve. Természetesen köretként is fogyasztható, vagy akár levest is főzhetünk belőle. (A kínai kel jó helyettesítője a kelkáposztának.) Színe és tetszetős formája miatt pedig jól használható díszítésekhez.

Vitaminok, ásványok

Biológiai, táplálkozási értéke jelentős, mert nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, háromszor annyit, mint a fejes káposzta. Fehérjéje könnyen emészthető. Sok C-vitamint és karotint tartalmaz. Ásványisó-tartalma is magas.

Élettani hatások

Élettani jelentőségét az okozza, hogy télen is kapható, így garantálva a hideg hónapokban a vitaminszükségletünket. Alacsony energiatartalma és magas telítő értéke miatt, fogyókúrás és vegetáriánus ételek kitűnő nyersanyaga lehet.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,222 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: