Sóska


Sóska

Egész Európában őshonos növény, de megtalálható Ázsiában, Észak-Amerikában, valamint Chilében is. Vad alakja hazánkban gyakran előfordul elsősorban nedvesebb árkok, rétek területén.

Jellemzés

A leveleszöldség színe élénk zöld, megtévesztésig hasonlít a parajra leveleinek mérete aránylag kicsi, formája hosszúkás. Íze savanyú, tömény.

Fajtái

Két fajtáját fontos megemlítenünk, az egyik a közönséges francia sóska, íze igen savanyú. Külföldön elterjedt még a nem savanyú angol sóska is.

Energitartalom

22 kcal, 92 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A friss sóskát egész évben könnyen beszerezhetjük az üzletekben. A zöldség levelei legyenek élénk zöldek, frissek, fényesek, hibátlanok. Ne vásároljunk fonnyadt növényt, mert íze élvezhetetlen. Miután a sóska a parajhoz hasonlóan a hőkezelés során tömegének több mint felét elveszíti, egy főre köretként nyugodtan számoljunk a vásárlásnál bő 20 dkg-ot.

Eltarthatóság, tárolás

A sóska levelek szedés után, még hűtőszekrényben való tárolásnál is hamar, 2-4 nap alatt megfonnyadnak, így amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel azokat, így élvezeti és tápértéke is magasabb.

Előkészítés

Sajnos a sóska előkészítése is igen időigényes. A leveleket alaposan mossuk meg hideg, folyó vízben, majd a kemény szárakat egyesével távolítsuk el a levelekről. Ez a lépés megspórolható a teljesen zsenge leveleknél.

Elkészítés, felhasználás

A sóska használható nyersen salátákba és fűszerként, ilyenkor figyeljünk a mennyiségekre egy igen keserű zöldségről lévén szó. Adhatjuk levesekbe, mártásokba és más fűszerekkel együtt halak töltelékekéhez. Tejföllel habarva készíthetünk belőle főzeléket is.

Vitaminok, ásványok

Táplálkozási értékét nagy C-vitamin- és vastartalma adja.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,204 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: