Tök


Tök

Dél-amerikai származású, nagy gömbös kabaktermésű tökféle. Az amerikai eredeten kívül néhány botanikus az afrikai honosságot vallja, sőt egy időszakban indiai származásúnak tartották. Egyiptomi termesztése bizonytalan, a sírkamrák falán nem látható, ezért e feltételezés ez ideig nem is bizonyítható.

Érdekesség

Régen a magyar parasztemberek oly sokat fogyasztottak belőle, hogy még a szemük alatt is kivert a tök színanyaga.

Fajtái

Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg: a sütőtököt és a főzőtököt. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki.

Energitartalom

15 kcal, 63 kJ/100 gramm

Eltarthatóság, tárolás

Jól tárolható termény; csapadéktól és a nagyobb hidegtől védett helyen, szalma, széna vagy lekaszált fű között akár a szabadban is eltartható tavaszig. Egyébként fűtetlen, fagymentes kamra, pincelejáró, előszoba, veranda a legjobb tárolóhelye.

Vitaminok, ásványok

Több fehérjét, vitamint és cukrot tartalmaz, mint rokonai. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Főleg vegetáriánusoknál fordul az elő, hogy sokáig csak édes gyümölcsön élnek és ennek eredményeképpen krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges.

Élettani hatások

Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,201 Kategória: » Zöldségfélék


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: