Vörös káposzta


Vörös káposzta

A lilakáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök, csodaszernek tartották. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően hamar elterjedt a kontinensen.

Jellemzés

A vöröskáposzta gömbalakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, padlizsán liláig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, a jellegzetes káposzta íz.

Fajtái

Színétől és szezonalitásától függően három nagy csoportba sorolhatók. zöld fejes káposzta, vörös fejes káposzta, fehér fejes káposzta.

Energitartalom

21 kcal, 86 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Egészséges, hibátlan, élénk, de nem sötét lila, közepes méretű példányokat vásároljunk. Ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, akkor nyugodtan válasszuk a darabolt példányokat, ha lehet azokat, melyek fóliázva vannak.

Eltarthatóság, tárolás

A nyers káposzta ideális tárolási hőmérséklete 0 °C, ezért tároljuk hűtőszekrényben, így meglehetősen hosszan, akár 4 hétig is eláll. (Minél tömörebb szerkezetű, annál hosszabb ideig áll el!) Ha darabolt káposztát vásároltunk, akkor csomagoljuk fóliába.

Előkészítés

Mint az összes leveles zöldséget, a vöröskáposztát is mossuk át alaposan, majd a külső kemény leveleket és a torzsáját távolítsuk el! A felhasználástól függően szeleteljük, reszeljük, vagy szedjük leveleire.

Elkészítés, felhasználás

A vöröskáposztát általában párolva fogyasztjuk. Ily módon egyéb anyagokkal, egzotikus fűszerekkel, gyümölcsökkel remek köretek készíthetők belőle.

Vitaminok, ásványok

Egészségügyi szempontból értékes magas B- és C-vitamin tartalma miatt, továbbá jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz.

Élettani hatások

A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,667 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: