Magyar konyha

   

Marha részei és felhasználásuk
» Húsok
Afriss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst kellemetlen szagáról, nyálkás tapintásáról lehet felismerni.
Sertés részei és felhasználása
» Húsok
A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz. A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.
Csiga, lúdgége
» Tészták
Különleges, eredetileg inkább csak ünnepi (lakodalmi) levesekbe használt tésztaféle (készítése elég babrás). A tésztát úgy 2 cm-es kockára vágjuk, majd recés lapocskán vékony pálcára sodorjuk, így külső felülete bordás lesz. Egyenesen a levesbe szokás főzni.Szárításnál időnként forgatni kell.
Csipetke
» Tészták
A tésztából kézzel csípünk le apró darabkákat, és egyenesen a forró levesbe dobjuk, vagy szárításhoz egy rétegben a kendőre. Gulyásokba, berántott levesekbe használjuk.
Eperlevél
» Tészták
Derelyevágóval vágott kb. 1*2 cm-es, cakkos szélű, paralelogramma alakú lapocskák.
Figurális tészták
» Tészták
(ABC-tészta, csillagtészta, Walt Disney tészta, stb.)Ezek a készen kapható száraztészták általában gyenge minőségűek, és inkább csak a közétkeztetésben használják őket. Lehet, hogy kicsi gyereknek valóban érdekesek, de talán jobb, ha a kisgyerek is az étvágya és az étel étvágygerjesztő volta miatt eszik.
Galuska (nokedli)
» Tészták
A galuskák a gyúrt tésztáknál lágyabb, rugalmas de nem folyékony tésztából készülnek. A tésztát forró sós vízbe (vagy a forrásban levő levesbe) szaggatjuk, kanállal, deszkáról késsel, vagy galuskaszaggatóval. A deszkát, galuskaszaggatót célszerű hideg vízzel leöblíteni, és a szaggató eszközt is időnként vízbe mártani, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Galuska köretnek - önálló ételnek
» Tészták
Egy tojást egy csipet sóval tálban felverünk, hozzákeverünk negyed kiló lisztet, és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A gyúrt tésztákhoz hasonlóan több vagy kevesebb tojással is készülhet. A legügyesebbek deszkáról szaggatják késsel, de a többség manapság apróbb-nagyobb lyukú nokedliszaggatót alkalmaz.
Galuska levesbetétnek
» Tészták
Egy tojás sárgáját egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz (kb. fél dl ) bögrében kikeverjük lágy, de nem folyékony masszává. A lébe mártogatott kiskanállal szaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Ha feljött, kész.Gulyásféle és paprikásan berántott levesekhez illik.
Gyúrt tészták
» Tészták
A gyúrt tészták a magyaros úgynevezett "kifőtt tészták" alapanyagai. Akkor is gyúrt tésztának nevezzük őket, ha géppel készülnek, vagy szárítva vásároljuk.Magyaros száraztésztának csak azokat a tésztákat nevezzük, amelyeket házitésztából is elsődlegesen szárítva, sokszor megpirítva használunk fel (noha ezek is gyúrt tészták). Ugyancsak gyúrt tészták a levestészták.

1841 cikk | 11 / 185 oldal