Magyar konyha

   

Kiskocka
» Tészták
4-6 mm-es kocka.
Kocka (nagykocka, cvekedli)
» Tészták
A tésztát vékonyra nyújtjuk, előbb ujjnyi szélességű csíkokra vágjuk, majd 3-4 csíkot összefogva elfordítunk, és felkockázzuk.
Krumplistészták
» Tészták
Krumplistésztából nudlit, különféle gombócokat készítünk.Fél kiló krumplit hajában megfőzünk, meghámozzuk, összetörjük, és összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit jól felvesz. (kb. 30 dkg, de nagyon függ a krumplitól).Ugyanúgy főzzük, mint a kifőtt tésztát.Szárítani nem szoktuk, de fagyasztani igen. A kész fagyasztott nudlik és gombócok nem ilyen tésztából készülnek.
Lángos
» Tészták
Hozzávalók: 50 dkg liszt (felére daraliszt, sima liszt), 2 db tojás nagyságú burgonya, 1 dkg só, 3 dk élesztő, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 kávéskanál vaj, 1 csipet cukor, reszelt sajt, fokhagyma vagy ketchup. Elkészítés: A burgonyát héjába sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón átpasszírozzuk.
Laska (csík)
» Tészták
A tésztát vékonyra nyújtjuk, 5-10 mm-es csíkokra vágjuk. Felhasználása azonos a metéltével.
Lebbencs, csusza
» Tészták
A vékonyra sodort tésztát egész lapokban szárítjuk, majd egyenlőtlen darabokra tördeljük. Frissen is főzik, akkor tépni kell a tésztát.A lebbencset - főzés előtt mindig megpirítjuk (lehetőleg szalonnazsíron), és - a lebbencsleves esetét kivéve - csak annyi lében főzzük, amennyit be is szív, illetve amennyi elfő.
Levestészták
» Tészták
A levestészták búzalisztből készült, nagyon vékonyra sodort és finomra vágott tésztafélék. Csak levesbetétnek használjuk, elsősorban húslevesekbe. (kivétel a csipetke: azt éppen paprikás levesekbe főzzük).Egy tojássárgát simára, keményre összegyúrunk annyi liszttel, amennyit jól felvesz (5-8 dkg), cipócskát formázunk belőle.
Magyaros száraztészták
» Tészták
A hagyományos magyar száraztészták szolgáltak a régi pásztor- és parasztételek alapjául. Tésztájuk gyúrt tészta, de többnyire szárítva használták fel. Főzésük eltér a kifőtt tésztákétól (persze, ha ugyanúgy főzzük - mivel az alaptészta azonos - hát kifőtt tészta lesz belőle).
Metélt (gyufametélt)
» Tészták
A tésztát nem túl vékonyra (késfoknyira) nyújtjuk, késfoknyi szélességű metéltre vágjuk.
Metélt, (finommetélt, cérnametélt)
» Tészták
Valóban cérnavastagságúra (0,5-1 mm) vágjuk.

1841 cikk | 12 / 185 oldal