Két közepes főtt krumplit összetörünk, hozzáadunk egy tojást, 2 dkg vajat, kb. 20 dkg lisztet, és jól összedolgozzuk. Olajos-sós (1 l vízre 1 kanál olaj) vízbe szaggatjuk kanállal, ha feljött, leszűrjük. Öblíteni és zsírba forgatni nem kell, csak jól lecsorgatni.
Az olasz főtt tészták számtalan variációt kínálnak. Vannak ugyan kötött összeállítások, de a legtöbb receptben nyugodtan felcserélhető például a makaróni spagettivel, vagy akár cavatappival (na persze lassagnéval vagy anellivel már kevésbé). A különböző öntetek (súgók) is tág teret kínálnak az alkotó fantáziának.
A legkisebb lyukú sajtreszelőn reszeljük egyenesen a forrásban lévő levesbe, vagy - szárításhoz - tálcára egy rétegbe, mert egyébként könnyen összeragad.
A nem túl kemény tésztából nagy lyukú reszelőn csíkokat reszelünk.
Levesbetétnek használják pergelt és berántott levesekbe - utóbbiba frissen is (egyenesen a levesbe reszelve).
Nem főzésre, hanem bő zsiradékban való kisütésre szánt különböző alakú száraztészták.Mindig a saját használati utasításuk szerint kell elkészíteni őket
Kifőtt tészta - ugyan úgy készül, mint a kockatészta, csak egyik, (vagy mindkét) oldalát ferdén (45 fokos szögben) vágják. Ez által a tészták különböző méretűek lesznek (1,5-szer hosszabbak), előnye, hogy vékonyabb tésztákat készíthetünk, a főzés során így kevésbé ragadnak össze, a végtermék ízletesebb.
Ha egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát gyúrunk, megszáríthatjuk, és így sokáig eltartható. (Régen nyár végén, amikor sok a tojás, egész télre el szokták készíteni a tésztát - de az is szempont, hogy meggyúrom, amikor időm van, és amikor gyorsan szeretnék elkészülni a főzéssel, csak elő kell venni.
Eredetileg reszelt tészta, házilag úgy készül, hogy a (nagyon keményre gyúrt) tésztából maroknyi darabokat fogva durva reszelőn lereszeljük. Később a nagyüzemi "lekerekített" tarhonya is elterjedt (házilag is lehet éppen gömbölygetni a tésztaszemeket, csak idő és türelem kérdése - tenyérrel a deszkán viszonylag termelékeny eljárás), ízlés dolga, ki melyiket kedveli jobban.
Szójalisztből készült kínai száraztészta. Vékonyszálú, átlátszó, hosszú tészta. Tekercsben árulják, elég nehéz feldarabolni, legjobb kendő alatt elvágni, hogy ne repüljenek szét a darabok.Kínai ételekhez levesbetétnek vagy köretnek használjuk Nagyon rövid főzést igényel, sokan csak leforrázzák.