Magyar konyha

   

Olasz galuska (gnocchi)
» Tészták
Két közepes főtt krumplit összetörünk, hozzáadunk egy tojást, 2 dkg vajat, kb. 20 dkg lisztet, és jól összedolgozzuk. Olajos-sós (1 l vízre 1 kanál olaj) vízbe szaggatjuk kanállal, ha feljött, leszűrjük. Öblíteni és zsírba forgatni nem kell, csak jól lecsorgatni.
Olaszos száraztészták (pasták)
» Tészták
Az olasz főtt tészták számtalan variációt kínálnak. Vannak ugyan kötött összeállítások, de a legtöbb receptben nyugodtan felcserélhető például a makaróni spagettivel, vagy akár cavatappival (na persze lassagnéval vagy anellivel már kevésbé). A különböző öntetek (súgók) is tág teret kínálnak az alkotó fantáziának.
Reszelt tészta
» Tészták
A legkisebb lyukú sajtreszelőn reszeljük egyenesen a forrásban lévő levesbe, vagy - szárításhoz - tálcára egy rétegbe, mert egyébként könnyen összeragad.
Reszelt tészta, Bárány reszelt tésztával
» Tészták
A nem túl kemény tésztából nagy lyukú reszelőn csíkokat reszelünk. Levesbetétnek használják pergelt és berántott levesekbe - utóbbiba frissen is (egyenesen a levesbe reszelve).
Rizstészta
» Tészták
Rizslisztből készült, nálunk főleg laskaformában kapható ázsiai tésztaféle. Kínai ételekhez köretnek használjuk.
Snack-ek
» Tészták
Nem főzésre, hanem bő zsiradékban való kisütésre szánt különböző alakú száraztészták.Mindig a saját használati utasításuk szerint kell elkészíteni őket
Szabógallér, csalános szabógallér füstölt túróval
» Tészták
Kifőtt tészta - ugyan úgy készül, mint a kockatészta, csak egyik, (vagy mindkét) oldalát ferdén (45 fokos szögben) vágják. Ez által a tészták különböző méretűek lesznek (1,5-szer hosszabbak), előnye, hogy vékonyabb tésztákat készíthetünk, a főzés során így kevésbé ragadnak össze, a végtermék ízletesebb.
Szárítás
» Tészták
Ha egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát gyúrunk, megszáríthatjuk, és így sokáig eltartható. (Régen nyár végén, amikor sok a tojás, egész télre el szokták készíteni a tésztát - de az is szempont, hogy meggyúrom, amikor időm van, és amikor gyorsan szeretnék elkészülni a főzéssel, csak elő kell venni.
Tarhonya
» Tészták
Eredetileg reszelt tészta, házilag úgy készül, hogy a (nagyon keményre gyúrt) tésztából maroknyi darabokat fogva durva reszelőn lereszeljük. Később a nagyüzemi "lekerekített" tarhonya is elterjedt (házilag is lehet éppen gömbölygetni a tésztaszemeket, csak idő és türelem kérdése - tenyérrel a deszkán viszonylag termelékeny eljárás), ízlés dolga, ki melyiket kedveli jobban.
Üvegtészta - celofántészta
» Tészták
Szójalisztből készült kínai száraztészta. Vékonyszálú, átlátszó, hosszú tészta. Tekercsben árulják, elég nehéz feldarabolni, legjobb kendő alatt elvágni, hogy ne repüljenek szét a darabok.Kínai ételekhez levesbetétnek vagy köretnek használjuk Nagyon rövid főzést igényel, sokan csak leforrázzák.

1841 cikk | 13 / 185 oldal