Magyar konyha

   

Házi mértékek
» Adagok, mértékek
A literben, dl-ben megadott mennyiségeket nyugodtan lehet pohárban mérni (sok üvegpoháron van jelzés, a mézes- és a tejfölöspohár pontosan két dl – és jól felezhető). Bő fél dl a kismerőkanál. Természetesen nem tilos mércés edényt használni. Annak tekinthető a cumisüveg és a hozzá tartozó pohár is. Nem csak folyadékokat mérhetünk űrmértékkel: 1 dl liszt kb.
Szokásos adagok
» Adagok, mértékek
A legtöbb szakácskönyvben – ha külön nem írják – az adagokat négy személyre (felnőtt) adják meg. Követem ezt a hagyományt: ha külön nem említem, én is négy személyre, (ami nagyjából elegendő egy felnőtt és két egészséges étvágyú ifjú számára) adom meg a mennyiségeket.
Hántolt köles
» Gabonák
Fogyasztásának kultusza különösen fő termőhelyén, az Alföldön alakult ki máig fellelhetően. A köles magja kb. 2 mm hosszú, 1-2,5 mm széles, ovális alakú. A magbelső színe sárga. A hántolt köles világos vagy sötétebb sárga színű, ovális alakú, 1,7 mm hosszú és 0,8-2,1 mm széles egész szemek, valamint tört szemek (legfeljebb 2%25) keveréke.
Kukoricadara
» Gabonák
Hagyományos magyar kásaételek alapanyaga, különösen az Észak-alföldön, ahol még ma is sokan fogyasztják. A kukoricaőrlemények színét a kukoricafajta sárga magbelsőjének színe határozza meg. A finom szemcsés kukoricaliszt világosabb, a nagy szemcsés dara, illetve kásadara sötétebb sárgás árnyalatú. Az őrlemények csírarészektől, héjrészektől mentesek.
Mindent a rizsről
» Gabonák
A rizs a világ lakosságának több mint felének alapvető tápláléka. A rizs osztályozása a szemek színe és alakja alapján történik. Barna rizs: Attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.
A magyar tejtermék
» Tejtermékek
A magyar népesség egy jelentős részének a nyers tej fogyasztása nem nagy élmény, azonban az "aludttejtől fölfelé" már nincs gond. Jöhet a jó öreg aludttej, kefír, joghurt sajt, túró és származékaik. Volt néhány világhírre érdemes köztük. A "Túró Rudi" magyar találmány, no de a Pálpusztai is felvette valaha a versenyt a mai legjobb francia "rouge" sajtokkal.
A tej feldolgozása
» Tejtermékek
A könnyen romló tej legjobban tartósítható sajt formájában. A sajt ízét, zamatát, jellegét a sajtérlelés során a mikroorganizmusok alakítják ki. Ez az oka annak, hogy a sajtkészítés után a nyerssajt ízetlen, rágós, míg érlelés után zamatos, képlékeny, a szájban elomlóvá válik. A sajtkészítés alapja az egészséges állattól tisztán nyert tej.
A vaj
» Tejtermékek
Származás A vaj az egyik legrégebben ismert tejtermék, melyet a tej egyik legértékesebb alkotórészéből, a tejzsírból (tejszín) állítanak elő. Készítése feltehetőleg oly régre nyúlik vissza, mint maga a tejtermelés.
Hogyan készül a sajt? (videó)
» Tejtermékek
A sajt az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. Savanyított és felfőzött tejből, préseléssel vagy anélkül készül. Baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az alvasztásnál a tejet oltóenzim segítségével sajtra és savóra bontják, persze a helyi hagyományoktól függően sok helyen nem tesznek bele semmilyen oltóenzimet.
Kolostorok szerepe a sajtkészítésben
» Tejtermékek
A római császárság összeomlása elősegítette a kolostorok fejlődését. A kolostorok váltak otthonaivá a földművelésnek, az építészetnek, a művészetnek, az állattenyésztésnek és az orvoslásnak. A fogadók létrehozása mellett fontos szerepet játszottak az italok és az alkoholok, a sajtok és a cukrász készítmények előállításában.

1841 cikk | 14 / 185 oldal