Magyar konyha

   

Melyik sajt mire való?
» Tejtermékek
A tehenek, juhok, kecskék, bivalyok tejéből ezerszámra gyártanak különféle sajtokat, így legfeljebb csak néhány főbb típus (illetve magyar változat) szokásos felhasználásáról van értelme beszélni. Az egy-egy kategórián belüli termékek gyakran helyettesíthetők egymással, bár ezzel a belőlük készült ételek íze is módosulhat.
Miért egészséges a sajt?
» Tejtermékek
A kész sajt fő összetevői között találjuk a kazeint, zsírokat, vizet, sót és ásványi anyagokat A sajt fontos kalcium- és fehérjeforrás. A zsírszegény sajt több fehérjét tartalmaz, mint a zsírdús. Ha a sajtokat zöldségekkel kombináljuk, kioldódik belőlük az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Az A-vitamin javítja a látást, növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
Sajtfajták
» Tejtermékek
A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt. A sajtokat két könnyen számszerűsíthető tulajdonság alapján szokták osztályokba sorolni. Az egyik jellemző a víztartalom aránya a sajt teljes tömegében. Minél magasabb a víztartalom, annál puhább a sajt.
Sajtok felhasználása
» Tejtermékek
Ha olvasztani kell... Bár gyakran van szükség arra, hogy valamire ráolvasszunk, vagy rásüssünk egy szelet sajtot, az ehhez megfelelő fajta kiválasztása nem is olyan könnyű. Némelyik meglágyul ugyan, de kellemetlenül gumiszerűvé válik, míg mások alakjukat vesztve hirtelen szétfutnak.
Aratási - étkezési hagyományok
» Aratás
Az aratókat gyötri a nagy hőség, vagy éppen hátráltatja az esős idő, de a kényelmesebb körülményeikről gondoskodnak a mai gazdaság karbantartó üzemei és konyhája. Az apák, nagyapák nemzedéke másféle aratásokat ismert. A kézzel végzett kaszás aratást ahol a kulcsember a kaszás férfi volt. Ennek előtte sarlóval vágták a gabonát nemcsak Magyarországon, de egész Európa-szerte.
Búcsú hagyományok
» Búcsú
Az emberek egy jelentős része időszaki munkára messze földre vándorolt a magyar falvakból, és így más tájakat ismert meg, új munkaeszközöket, munkamódokat, szokásokat hozott magával, melyekből sok meghonosodhatott, általánossá válhatott.
Tollfosztás
» Tollfosztás
A téli esték falusi összejövetelének számított a tollfosztás is. A tollat csak a lányok és az asszonyok fosztották. A legények inkább a lányok kedvéért mentek el a tollfosztóba, ahol citerazenével, nótázással szórakoztatták a tollfosztó lányokat, asszonyokat. A tollfosztás kora estétől éjfélig tartott. Éjfél után kínálták meg a tollfosztókat étellel.
A szüret (videó)
» Szüret
A szüret a parasztgazdaságban nagyon fontos esemény. Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak. Szokásban voltak bizonyos szüreti mulatságok is, természetesen a munkák utolsó napján az ún. végzéskor.
Áfonyás-szőlős ricottaszeletek
» Szüret
Hozzávalók: 1 csomag vajas leveles tészta 25 dkg ricotta 1 egész tojás kettéválasztva 1 púpozott teáskanálnyi sovány tejföl 10 dkg porcukor 1 kávéskanál vaníliakivonat 1 csapott evőkanál búzadara 1/2 citrom reszelt héja 1 szűk maréknyi fehér csemegeszőlőszem 1 szűk maréknyi fekete áfonya  Elkészítés: A fagyasztott leveles tésztát felengedem.
Almás pecsenye
» Szüret
Hozzávalók 4 személyre 2 piros alma 1 citrom leve 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj mustár, só, grillfűszer 1 kiskanál méz 10 dkg húsos füstölt szalonna 2 vöröshagyma Elkészítése: A sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, kicsumázzuk, de nem hámozzuk meg, majd a citromlével bedörzsöljük, nehogy megbarnuljon.

1841 cikk | 15 / 185 oldal