Hozzávalók:
fél kg szőlő,
1 dl vörösbor,
2 evőkanál dió,
1 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót ősszekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szőlőt és 3 órára a hűtőbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.
Hozzávalók
1 kg sovány sertéscomb
5 dl must
1 szál sárgarépa
2 zöldpaprika
1 szál petrezselyemgyökér
2 friss paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
3 szem feketebors
10 dkg zsír
3 szem borókabogyó
3 dkg liszt
só ízlés szerint
Előkészítés:
A paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát nagy kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret ...
Hozzávalók:
5dl fehérbor (Tokaji furmint)
5 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kiskanál liszt
szegfűszeg
citrom
Elkészítése:
A tojást a liszttel jól elkeverjük. Felhigítjuk 3dl vízzel, hozzáöntjük a szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített, felforralt bort, a cukrot majd habverővel addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.
Csészékbe szűrve melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
75 dkg körte
5 dl tej
2 evőkanál liszt
fél citrom
5 szem szegfűszeg
2,5 dl fehérbor
Elkészítés:
A meghámozott körtét feldarabolva beletesszük egy fazékba, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, és forró tejjel leöntjük.
Ha puhára főtt a gyümölcs, belehabarjuk a liszttel (vagy étkezési keményítővel) kivekevert kevés vízzel, összeforraljuk.
Erdélyi recept
Hozzávalók:
80 dkg filézett csirkemell,
1/2 kg fehér szőlő,
10 dkg vaj,
1 dl fehérbor,
3 evőkanál liszt,
4 dl tej,
1 citrom,
ízlés szerint só.
Elkészítése:
A húst feldaraboljuk, kevés sóval bedörzsöljük, lisztben megforgatjuk, és a felforrósított vajban minden oldalát elősütjük.
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma,
50 g fehér vagy kék szőlő, lehetőleg mag nélküli,
2 evőkanál olaj,
4 nagy, kicsontozott csirkemell (kb. 700 g),
1 evőkanál vaj vagy margarin,
1 teáskanál étkezési keményítő,
1/8 l száraz fehérbor,
1/8 l főzőtejszín,
sófeketebors.