Magyar konyha

   

Badacsonyi szőlősaláta
» Szüret
Hozzávalók: fél kg szőlő, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál dió, 1 evőkanál porcukor Elkészítése: A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral. A cukrozott diót ősszekeverem a borral és megvárom, míg felolvad a cukor, ezzel öntözöm meg a szőlőt és 3 órára a hűtőbe teszem. Ajánlható minden szárnyasételhez, vagy csak úgy enni.
Balatoni mustos pecsenye
» Szüret
Hozzávalók 1 kg sovány sertéscomb 5 dl must 1 szál sárgarépa 2 zöldpaprika 1 szál petrezselyemgyökér 2 friss paradicsom 1 kis fej vöröshagyma  3 szem feketebors 10 dkg zsír 3 szem borókabogyó 3 dkg liszt só ízlés szerint  Előkészítés: A paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát nagy kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret ...
Borleves
» Szüret
Hozzávalók: 5dl fehérbor (Tokaji furmint) 5 dkg kristálycukor 1 tojás 1 kiskanál liszt szegfűszeg citrom Elkészítése: A tojást a liszttel jól elkeverjük. Felhigítjuk 3dl vízzel, hozzáöntjük a szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített, felforralt bort, a cukrot majd habverővel addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Csészékbe szűrve melegen tálaljuk.
Boros körteleves
» Szüret
Hozzávalók: 75 dkg körte 5 dl tej 2 evőkanál liszt fél citrom 5 szem szegfűszeg 2,5 dl fehérbor Elkészítés: A meghámozott körtét feldarabolva beletesszük egy fazékba, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, és forró tejjel leöntjük. Ha puhára főtt a gyümölcs, belehabarjuk a liszttel (vagy étkezési keményítővel) kivekevert kevés vízzel, összeforraljuk.
Csirkemell szőlőmártásban
» Szüret
Erdélyi recept Hozzávalók: 80 dkg filézett csirkemell, 1/2 kg fehér szőlő, 10 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 citrom, ízlés szerint só. Elkészítése: A húst feldaraboljuk, kevés sóval bedörzsöljük, lisztben megforgatjuk, és a felforrósított vajban minden oldalát elősütjük.
Dörgicsei marha lábszár
» Szüret
Hozzávalók (10 személyre): Marha lábszár 2 kg Sertéscomb 1 kg Pulyka comb 1 kg Csirke comb 50 dkg Vöröshagyma, fehérrépa, sárgarépa, zeller, petrezselyem, burgonya, csipetke – tételenként 20 dkg. Elkészítése: A húsokat, zöldségeket kockára vágjuk, a bográcsot enyhén kizsírozzuk, felforrósítjuk. Beledobjuk a marhahúst, zsírjára pirítjuk.
Fiatal csirke szőlővel
» Szüret
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 50 g fehér vagy kék szőlő, lehetőleg mag nélküli, 2 evőkanál olaj, 4 nagy, kicsontozott csirkemell (kb. 700 g), 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1/8 l száraz fehérbor, 1/8 l főzőtejszín, sófeketebors.
Füstöltsajtos lepény
» Szüret
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 20-25 dkg füstölt sajt, 1 szál póréhagyma, 3-4 tojás, 2-4 dl tej, 2 dkg vaj, 1-2 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, só, bors, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa Elkészítése: A réteslap felét kiolajozott, közepes tepsibe terítjük, a lapok között is kicsit megolajozzuk, megszórjuk a morzsa felével.
Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal
» Szüret
Hozzávalók: 4 darab kemény körte 2 dkg friss gyömbér Fél rúd vanília 2 evőkanál cukor 2 dl édes tokaji bor (aszú, szamorodni vagy késői szüretelésű) 1 lime héja 1 dl joghurt 2 evőkanál méz 2 dkg fenyőmag Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, és félcentinként legyezőformában bevágjuk.
Halasi vegyes gulyás
» Szüret
Hozzávalók (10 személyre): Borjú lábszár 5 kg Füstölt szalonna 50 dkg Laska gomba 50 dkg Róka gomba 50 dkg Csiperke gomba 50 dkg Paradicsom, paprika 1 kg Só, őrölt paprika, bazsalikom, vöröshagyma Elkészítése: A húst kockára vágjuk, a szalonnát csíkokra, a gombát cikkekre szeleteljük. A bográcsot kizsírozzuk, a szalonnát üvegesre pirítjuk, kiszedjük.

1841 cikk | 16 / 185 oldal