Magyar konyha

   

Kapros-fehérboros csirkemáj
» Szüret
Hozzávalók: 1 csirkemáj póré-, vagy zöldhagyma kapor fehérbor olívaolaj só bors   Elkészítés: Olívaolajat teszünk egy serpenyőbe, megfonnyasztjuk rajta a karikákra vágott hagymát. Felöntjük a borral, beletesszük a májat. Kaporral és borssal fűszerezzük, fedő alatt pároljuk. A végén sózzuk.
Malacos káposzta
» Szüret
Hozzávalók (10 személyre): Csontozott csülök 3 kg Lapocka 1,5 kg Oldalas 1,5 kg Füstölt, lángolt kolbász 1 kg Savanyú káposzta 3 kg Vöröshagyma 1,5 kg Fokhagyma 10 dkg Só, bors, babérlevél, bazsalikom Elkészítése: A csülköt, lapockát közepes darabokra vágjuk. Az oldalast kisebb kockákra, a kolbászt 2-3 cm-es karikákra. A kikent bográcsba zsírjára sütjük a húsokat.
Muffin szőlővel
» Szüret
Hozzávalók: 20 dkg liszt 10 dkg cukor reszelt narancshéj 1/2 csomag sütőpor 1 mokkáskanál szódabikarbóna fahéj 5 dkg darált dió 1 csomag vaníliás cukor 1 db tojás 10 dkg 1 dl tejszín szőlő Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat. Egy másik tálban pedig az olvasztott margarint, a tojást és a tejszínt.
Muskotályosszőlő-torta
» Szüret
Hozzávalók: 1 db kész piskótatorta 5 dkg vanília pudingpor 3 dl muskotályos bor 8 dkg kristálycukor 4 dl tejszín 2 tasak zselatinpor (20 g) 1 tasak fehér tortazselépor 5 dkg tisztított, szeletelt mandula fehér szőlő a díszítéshez Elkészítése A készen vásárolt piskótakarikát vízszintesen kettévágjuk.
Mustban sült, szőlős rizzsel töltött csirke
» Szüret
Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 12 dkg rizs, 3 db tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, 25 dkg szőlőszem, 5 cl étolaj, 2 dl must, törött bors, só Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és jól összekeverjük.
Mustos almabefőtt
» Szüret
Hozzávalók: 2 liter édes must 60 dkg kristálycukor 1 kg savanyú, kemény rétesalma 3 szem szegfűszeg 1 mokkáskanál őrölt fahéj üvegenként késhegynyi tartósítószer. Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük.
Puttonyosok eledele
» Szüret
Hozzávalók (10 személyre): 20 szelet házikenyér, 2,5 kg sertéstarja, 60 dkg csemegeuborka 10 gerezd fokhagyma 2 dl étolaj 5 dkg édes nemes pirospaprika, 1 dkg só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítése: A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk és forró olajban elősütjük. Majd egy nagy tepsibe tesszük, megszórjuk pirospaprikával.
Részeges szüreti szőlősaláta
» Szüret
Hozzávalók: fél kg szőlő, 2 alma, 5 dkg. darált dió, 1 evőkanál citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 evőkanál porcukor Elkészítése: A szőlőt megmosom és egy mély tálba teszem. A diót megőrlöm és összekeverem a porcukorral.
Rostélyos mustban párolva
» Szüret
Erdélyi recept Hozzávalók: 60–70 dkg rostélyos, 3 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 15–20 dkg szőlő, 4 dl must, tetszés szerint só, őrölt bors. Elkészítése: A húst kb. 15 dkg-os szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés forró olajban mindkét oldalukat hirtelen megsütjük.
Sajtos szőlősaláta
» Szüret
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg fehér szőlő 10 dkg piros szőlő 1 sárgarépa 1 kis zellergumó 10 dkg trappista sajt 10 dkg tisztított dióbél Az öntethez: 1 csokor tárkony 6 evőkanál olaj 3 evőkanál borecet 2 evőkanál majonéz Elkészítése: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, és konyhai papírtörlőn hagyjuk megszáradni.

1841 cikk | 17 / 185 oldal