Magyar konyha

   

Csillagánizs
» Fűszerek
Magyar neve az aroma hasonlóságán alapszik: az ánizs egynyári lágyszárú növény magva, a csillagánizs egy fa termése. A nyolcágú, csillag alakú, 12-17 mm átmérőjű termést az ágacskákban "lakó" magvakkal együtt használjuk.Szaküzletekben kapható, de tökéletesen helyettesíthető ánizzsal.
Füstölt pirospaprika
» Fűszerek
A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a "Pimentón de la Vera", a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas. Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.
Fűszerpaprika-őrlemény
» Fűszerek
A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por. A magyar ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják. Világhírűvé vált a magyar kalocsai és szegedi fűszerpaprika-őrlemény.
Garam masala
» Fűszerek
A garam masala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Sokféle változatban készül. A legáltalánosabb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág.
Gyömbér
» Fűszerek
Régen nálunk is sokszor használt, de egy ideje méltatlanul mellőzött fűszer: pecsenyék, zsíros ételek, nehéz főzelékfélék (bab, lencse, káposzta), tartósított savanyúságok kitűnő, az emésztést is könnyítő ízesítője.
Koriander
» Fűszerek
Régi, nálunk kissé elfelejtett, de már az Ebers-papiruszon és a Bibliában is említett fűszernövény, amit "soknevűsége" is mutat: beléndfű, cigánypetrezselyem, zergefű, kínai petrezselyem.Zöldjét a petrezselyemhez hasonlóan lehet felhasználni.
Kurkuma
» Fűszerek
A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják. Élénk, téglavörös színű, kesernyés aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.
Sáfrány
» Fűszerek
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer: az ételt néhány szál is aranysárga színűre festi.Régi fűszernövény, ükanyáink mindennaposan használták levesek, mártások színezésére, ízesítésére. Mivel a fűszer a virág bibéje, gyűjtése nagyon fáradságos munka, ez indokolja rendkívüli drágaságát is. Nyugodtan helyettesíthetjük sáfrányos szeklicével.(Crocus sativus)
Sáfrányos szeklice
» Fűszerek
A fűszert a növény virágából kicsipegetett szirmok adják. Lángvörös, gyenge illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. Ősidők óta használják ételek színezésére és a sáfrány helyettesítésére. Nevezik még vadsáfránynak, pórsáfránynak és festővirágnak is. Sárga festékanyaga vízben, a vörös zsírban oldódik.(Carthamus tinctorius)
Szerecsendió, szerecsendióvirág
» Fűszerek
Trópusi fa termésének szárított húsa a szerecsendió virág (macidis flos), magva (nux mochata) a szerecsendió. Utóbbit reszelve, vagy őrölve használjuk. Az őrölt mag használata kényelmesebb, a frissen reszelté viszont aromásabb. A magam részéről recés pengéjű késsel szoktam "megfaragni" a szerecsendiót.Levesek (főleg húsleves), vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője.

1841 cikk | 3 / 185 oldal