Magyar konyha

   

Szezámmag
» Fűszerek
Jellegzetes illatú és ízű olajos mag, aromája főleg pirítva érvényesül. A keleti konyhák kedvelik, de nálunk is használatos sütemények, péksütemények ízesítésére.A belőle sajtolt olaj nem főző-, hanem fűszerolaj. Hamisíthatjuk, ha étolajban szezámmagot (esetleg őrölt szezámmagot) pirítunk.
Torma
» Fűszerek
Elsősorban áthatóan erős ízű gyökerét használjuk, többnyire reszelve - de egészben, sőt a levelét is használhatjuk savanyúságok eltevésénél.(Armoracia rusticiana)
Babérlevél
» Zöld fűszerek
Régen ismert fűszer, a mediterránumban vadon is termő fa levele. Néha bogyó is kerül a csomagba, nyugodtan használhatjuk a levéllel együtt.Jellegzetes aromája nélkülözhetetlen sok ételünkből: gulyás, savanyú étel, vadas- vagy sonkapác, tartósított savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle.(Laurus nobilis)
Bazsalikom
» Zöld fűszerek
Kellemes aromájú, jó illatú fűszernövényünk, általában szárított formában kapható. Érdemes cserépben is tartani, zölden is kedvelt fűszere például a mediterrán-, illetve a régi magyar konyhának.Számtalan levesnek, főzeléknek, pecsenyének, fűszermártásnak, salátának, eltett savanyúságnak, fűszerecetnek aromás összetevője. Gyógynövényként is használatos.(Ocimum basalicum)
Borsikafű, vagy csombor
» Zöld fűszerek
Rég óta ismert fűszernövény, borsos aromája miatt diétás konyhában a bors helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk, ne nagyon főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel. Káposzta-, bab-, krumpli-, gombaételek fűszere, de hurkát, savanyúságot, pecsenyéket is szokás ízesíteni vele.
Fodormenta, borsmenta
» Zöld fűszerek
Nálunk fűszerként ritkán alkalmazzuk, inkább gyógynövényként ismert. Persze nagy felhasználója az illatszeripar is. Kellemesen hűsítő aromája miatt üdítőkben, hideg teának, koktélokhoz mindenképpen érdemes kipróbálni.Cserépben tartva kellemesen illatosítja a konyhát. Tőosztással szaporítható, nagyon szívós és szapora: kertben, erkélyládában elég nehéz kordában tartani.
Kínai petrezselyem
» Zöld fűszerek
A kínai petrezselyem tulajdonképpen korianderzöld. Felhasználása, tartósítása azonos a zöldpetrezselyemével. Nálunk nem nagyon kapható, de nevelhetünk házilag. Helyettesíthető közönséges zöldpetrezselyemmel, ha kevés őrölt koriandermagot keverünk hozzá, az ízhatást is jól megközelítjük vele.(Coriandrum satium)
Koriander
» Zöld fűszerek
A Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Neve a görög „koris” (poloska) szóból ered, ugyanis a korianderlevélnek poloskára emlékeztető aromája, szaga van sokak szerint. A növény mindhárom része (gyökere, leve és magja) használatos fűszerként. A dél-amerikai, mexikói, ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai konyha használja előszeretettel.
Majoránna
» Zöld fűszerek
Régi fűszernövényünk, melynek leveles-virágos hajtása adja a fűszert: általában szárítva és morzsolva használjuk. Savanyú ételek, pácok, májas ételek, töltelékek, vadak fűszere. Jól ellensúlyozza a birkahús sokaknak kellemetlen mellékízét, mely persze ha rendesen lefaggyúztunk, kevésbé érződik. Ugyanezen okból vadmadarak (kacsa, liba, stb.) húsát is bedörzsölik vele sütés előtt.
Medvehagyma
» Zöld fűszerek
Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. (Vigyázzunk: mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező.

1841 cikk | 4 / 185 oldal