Magyar konyha

   

Oregánó
» Zöld fűszerek
Régi fűszernövényünk, más nevén vadmajoránna, szurokfű, balzsamfű. Felhasználása régen a majoránnáéhoz hasonló volt, sok helyen annak pótlására is alkalmazták. Manapság inkább csak olaszos ételeket fűszerezünk vele. Aromája a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet.(Origanum vulgare)
Zöldpetrezselyem
» Zöld fűszerek
Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, leveseinkhez, főzelékeinkhez szinte nélkülözhetetlen - nem csak ízesíti, de díszíti is ételeinket. Használjuk egészben is, csokorban főzzük olyan ételbe, amiből azután kidobjuk, illetve frissen, díszítésre, legtöbbször mégis finomra vágva vagy morzsolva kerül ételeinkbe.
-Melyiket mihez?
» Fűszersók
Kakukkfű + só: sültek, zöldségek fűszere. Bazsalikom + só: salátákat, sülteket, halat, pulykamellet, padlizsánt fűszerezünk vele. Majoránna + só: grillcsirke és más szárnyasok fűszere. Bors + só: mindenféle húsokat, zöldségeket ízesítünk vele. Szegfűbors + só: birkahúsokhoz alkalmas. Rozmaring + só: sültek, birka, gomba a legfinomabb vele.
 
» Fűszersók
Hozzávalók: só, őrölt bors, szárított őrölt gyömbér, lestyán, őrölt paprika, szerecsendió.
 
» Fűszersók
Hozzávalók, ízlés szerinti arányban:  szárított kapor,  rozmaring,  tárkony, őrölt bors,  kakukkfű,  petrezselyem,  borsikafű,  oregánó,  tengeri só.
 
» Fűszersók
Hozzávalók: tengeri só, oregano, (szurokfű) kardamom mag, őrölt feketebors, őrölt fehérbors, őrölt zöldbors, rózsabors, bazsalikom, lestyán levél, cukor, szárított fokhagyma, mustármag, zeller.
 
» Fűszersók
Hozzávalók: 1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, kömény és koriander, 4-4 mokkáskanál borsfű és kakukkfű, 5-5 mokkáskanál porított mustár és édes-nemes paprika, 7 mokkáskanál porított zeller, 10 mokkáskanál só.
Chilis fűszerek
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Chilipor: Cayenni bors,  szegfűbors,  oregánó,  szárított fokhagyma és esetleg egyéb egyéni szokások szerint választott fűszerek porított keveréke. Chiliszósz: Paradicsomvelőt ecettel,  hagymával,  sóval,  fekete borssal,  cayenni borssal vagy más erős pirospaprikával összefőzünk.  Leszűrjük, megcukrozzuk, és tovább főzzük, míg egészen besűrűsödik.
Garam masala
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Nagyon sok változatban készített indiai fűszerkeverék.
Ötfűszer-por
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Kínai fűszerkeverék, készen is kapható, de nagyon könnyen elkészíthető házilag: egy-egy rész őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, valamint édeskömény, édesgyökér, szecsuáni vagy fekete bors és gyömbér közül kettőnek a keveréke. (Ahány forrás annyiféle variációban - Nyugodtan lehet a család ízléséhez igazítani.)

1841 cikk | 5 / 185 oldal