Régi fűszernövényünk, más nevén vadmajoránna, szurokfű, balzsamfű. Felhasználása régen a majoránnáéhoz hasonló volt, sok helyen annak pótlására is alkalmazták. Manapság inkább csak olaszos ételeket fűszerezünk vele. Aromája a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet.(Origanum vulgare)
Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, leveseinkhez, főzelékeinkhez szinte nélkülözhetetlen - nem csak ízesíti, de díszíti is ételeinket. Használjuk egészben is, csokorban főzzük olyan ételbe, amiből azután kidobjuk, illetve frissen, díszítésre, legtöbbször mégis finomra vágva vagy morzsolva kerül ételeinkbe.
Chilipor:
Cayenni bors,
szegfűbors,
oregánó,
szárított fokhagyma és esetleg egyéb egyéni szokások szerint választott fűszerek porított keveréke.
Chiliszósz:
Paradicsomvelőt ecettel,
hagymával,
sóval,
fekete borssal,
cayenni borssal vagy más erős pirospaprikával összefőzünk.
Leszűrjük, megcukrozzuk, és tovább főzzük, míg egészen besűrűsödik.
Kínai fűszerkeverék, készen is kapható, de nagyon könnyen elkészíthető házilag: egy-egy rész őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, valamint édeskömény, édesgyökér, szecsuáni vagy fekete bors és gyömbér közül kettőnek a keveréke. (Ahány forrás annyiféle variációban - Nyugodtan lehet a család ízléséhez igazítani.)