Magyar konyha

   

Paprikakrém
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Cimkék: paprikakrém, Erős Pista, Édes Anna, Piros Arany, VEGA Édes, gyengén csípős, nagyon csípős tűzpiros színű, durván aprított vagy sűrű, krémszerű állományú, sós-édes vagy sós-csípős ízű termék, amely megőrizte a friss beérett paprika aromáját.
Szójamártás
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Szójabab erjesztésével készülő, kínai eredetű fűszermártás; pontos receptje üzleti titok. Sem helyettesíteni, sem házilag előállítani nem tudjuk, de mostanában Budapesten mindig, vidéken is tűrhetően kapható. A világos gyengébb, a sötét erősebb - vörösre pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni.
Tabasco mártás
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Mexikói eredetű fűszermártás, főként cayenni borsból és chiliből áll. A világ legerősebb mártásának mondják, nagyon óvatosan, egy-két cseppenként szabad csak használni. Minden olyan ételhez jó, amit csípősre akarunk készíteni.
Worchester mártás
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Csípős, angol eredetű fűszermártás, fűszeres ecet, amelyet pardicsompürével, esetleg szójababbal sűrítenek, és sokféle fűszerrel (cukor, só, citrom, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma, szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarindgyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos összetételét persze nem kötik a nyilvánosság orrára.
Zöldségkeverék nyersen izesitőnek
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Hozzávalók: 1 kg petrezselyem gyökér 1/4 kg zellergyökér 1/4 kg karfiol 1/4 kg kelkáposzta 1/4 kg sárga répa 1/4 kg karalábe 5 drb pirospaprika 5drb zöld paprika 5 gerezd fokhagyma 2 maroknyi petrezselyem zöld 2 maroknyi zeller levél 1/2 kg só a zöldséget letisztítva mérjük, ledaráljuk, összekeverjük, tömötten övegekbe gyúrjuk és lekötözzük 4 liter sótlan leves...
Articsóka
» Zöldségfélék
Már a régi görögöknél és a rómaiaknál ismeretes volt az articsókához hasonló különböző Cynara fajok fogyasztása. A rómaiak carduus néven értékes zöldségnek tartották. Származási helye pontosan nem ismert. Termesztése és fogyasztása a középkorban egy időre feledésbe merült. Ezt követően Olaszországban a XV. században ismét ismertté vált.
Brokkoli
» Zöldségfélék
Származási helyeként Ciprus szigetét emlegetik, de az is bizonyos, hogy már az ókori rómaiak is ismerték. Régebben Franciaországban, Olaszországban, általában Dél-Európában termesztették és fogyasztották. Innen került Angliába és kis felületen Nyugat-Európa más országaiba. Angliában ma is igen kedvelt zöldségnövény. Európán kívül az Egyesült Államokban ismerik és fogyasztják.
Burgonya
» Zöldségfélék
A burgonya Dél-Amerikából származik. Géncentrumai Mexikóban, Peruban, Chilében és a chilei tengerpartokhoz közel fekvő Chiloe szigetén találhatók. A burgonyát Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabb fekvésű, hidegebb tájain. A burgonya, a kukorica helyett a hegyvidékeken az indiánok fő tápláléka volt.
Cikória
» Zöldségfélék
Az ősalak, a katáng, Európa nagy részén, Afrika északi részén, Ázsia szibériai részein egyaránt gyakori. Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Európában ma mindenfelé terjed, különösen Belgiumban és Hollandiában ismert. Ahol a cikóriát ismerik, ott egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.
Csemegekukorica
» Zöldségfélék
A mai termesztett csemegekukorica a perui Chullpi rasszból származik. Termesztésével valószínűleg az inkák is foglalkoztak, így már akkor is változatos alakok jöhettek létre. Az ősi származás ellenére a csemegekukorica Észak-Amerikában is csak igen későn jelenik meg. Az első csemegekukoricát valószínűleg 1779-ben a Sullivan-expedíció hozta az indiánoktól. A XIX.

1841 cikk | 6 / 185 oldal