A masszázs, mint alternatív gyógymód ( története, hatásai)


A masszázs, mint alternatív gyógymód ( története, hatásai)

A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.

A fájdalmas testrészek nyomkodása mindenki által ismert, sőt még az állatvilágban is megfigyelhető. Egyiptomban, Közel-Keleten, Észak-Afrikában a masszázsnak mágikus erőt tulajdonítottak.Egyes népeknél a masszázs kézmozdulatait rituális szavak kíséretében végezték.Arra nézve, hogy kik voltak az elsők és hogyan hívták azokat, akik a masszázst gyógyító céllal végezték, nincsenek biztos adatok. Bernád Ilona(népi bábaság és gyógyászat kutatója) kutatásai alapján:

"A manuálterápiák közül a masszázst a népi gyógyászatban
kenésnek mondják, a kenőasszonyt, -embert kente-fitélőnek, gyúrogatónak
nevezik, aki letapogat, simogat, csiszolász, törcsöl, gyömöszöl, megdögönyöz;
meg-majkéroz, csuhol. A csontkovács, vagyis csontrakó meglép, meggázol,
megtapos, megdögöcöl, megdürücköl, megrázkol, huckol, „megrugdossa" a
karját, megropogtatja a hátát, ha „le van szajozva", tehát izmai le vannak
ragadva, „feltépi a herzsóbáját (izmait - csángóul). Gondoljuk meg, mennyi
tudás, hányféle mozdulat, cselekvés húzódik meg e képekbe öltöztetett szavak
mögött!"

"Idős székely ember vagyok, csak amit megtanultam az
öregektől, csak azt tudom tolmácsolni. Diszkoszsérv kezelés egész könnyű nekem.
Bármilyen nehézségek között heverjen valaki, negyed órát kezelem, már áll fel a
lábára. Egyéb baj nincs semmi, csak hogy a hátgerinc, amelyik félrecsúszott, az
idegszálat nyomja, s a hátgerincet helyretenni, amit az orvosok megműtenek. (S
kezelés után?) Feküdni kell még egy félórát. Magától helyre jő. (Bakcsi Gyula
csontkovács, Dálnok, Háromszék)"

Kínábana masszázs ősrégi tudomány.Számos bizonyíték van arra, hogy a kínaiak már 3 ezer évvel ezelőtt ismerték és alkalmazták a masszázst.A keleten élő más ősi népek, az asszírok, babiloniak, médek és perzsák a masszázst már gyógykezelésként művelték. Hazánkaban Mátyás király udvarában tűnik fel a masszázs, amelyet úgynevezett "dögönyözők" végeztek, különösebb végzettség nélkül.Az első természettudományos alapokra épült és orvosi szempontból is megfelelő feljegyzések Pehr Henrik Ling svéd vívómestertől származnak. Ő teremtette meg a modern torna és masszázs alapjait.

Többféle masszázst különböztetünk meg egymástól:pl

Gyógymasszázs

Sportmasszázs

Frissitőmasszázs

Diagnosztikus masszázs

A gyógymasszázst feloszthatjuk  helyi terápiés eljárásra-ide tartozik a svédmasszázs-és reflekzónamasszázsra, ide tartozik a szegment, a kötőszövetimasszázs, és a csonthártyakezelés.

A masszázsnak számos jótékony hatása ismert:

Élettani hatásai:a masszázsfogásokkal kiváltott mechanikai ingerek révén közvetlenül és közvetve befolyásolni lehet a sejtek és szövetek működését.Hatására nem csak a bőr hámrétegében, hanem a mélyebebn elhelyezkedő szövetekben is változás megy végbe.Értágító hatása van, javítja az anyagcseretermék felvételt, és a kóros termékek leadását.

A masszázs hatása a mozgásszervekre:Megszüntetia fáradságot, fokozza az anyagcseretermékek feldolgozását, javítja az izmok funkcióit,elősegíti az izületek felszabadulását, visszaállítja  normális mozgásképességet.

A masszázs hatása a nyirokkeringésre:bizonyított tény, hogy a masszázs élénkíti a vérkeringést és a nedvek keringését.A váltakozó nyomás és símítás a vért az erekből a szív felé hajtja.A vérnek a szív felé való áramlása felgyorsul, ami a szív tehermentesítését eredményezi. Összehúzódásainak száma csökken, de az összehúzódások erőteljesebbé válnak.A masszázs hatása a nyirokkeringés élénkítését is eredményezi. Azokon a területeken, amelyeken a masszázs hatására élénküla vérkeringés, ott a nyirokkeringés és a vér áramlása is felgyorsul.

A masszázs hatása az idegredszerre:mint tudjuk, az ideg mechanikailag ingrelhető. A szervezet reakciói többnyire az idegrendszer közvetítésével jutnak érvényre. Mai felfogások szerint igen nagy jelentősége van a masszázs reflexhatásának. A masszázs útján kiváltott reflexhatások képezik az élettani hatások alapját.

Tulajdonképen a masszázs során a test és a lélek egyensúlyba, harmóniába kerül. Ma már felfedezték azt is, hogy a gyermekek körében is egyre fontosabb szerepet tölt be a masszázs.

A masszírozás során a gyermek hamar ellazul, feloldódik. Elősegítia feszültség levezetését, valamint a stresszes állapot leépítését, a szülőktől való elválást az óvodai élet megkezdésekor.  Segítséget nyújt az érzelmi, akarati élet
zavarainak leküzdésében is. Pozitív hatással van a szorongó, nehezen megnyíló gyermekekre.

A rendszeresen masszírozott gyerekek nagyobb ellenállást tanúsítanak a betegségekkel szemben, aktiváljuk a szervezet öngyógyító energiáit. A vérkeringés gyorsításával serkentjük az anyagcserét, ezáltal
gyorsabban távoznak a szervezetből a méreganyagok, salakanyagok. Az egész szervezetre jótékony hatással van.

A rendszeresen masszírozott gyermekek sokkal aktívabbak a tanulás során is, elősegíti az egészséges idegrendszer fejlődését. Fejleszti a gyermek mentális és lelki funkcióit. Segít helyreállítan különböző lelki eredetű problémákat,mint például az ágybavizelés, vagy a sötétségtől, alvástó lvaló félelem. Segít feldolgozni az esetleges családi konfliktusokat, fájdalmas emlékeket.  Javul az alvás minősége!

Erősíti az izomzatot és a mozgáskoordinációt. Javítja a testtartást, ami különösen fontos azoknál a gyermekeknél, akik hamarosan megkezdik iskolás éveiket.  Jó hatással van a már kialakult gerincferdülésre, csökkenti gerincferdülés által okozott fájdalmakat.

Tehát a masszázs egy olyan alternatív kezelési technika, amelyet már őseink is bátran használtak.Segítséget nyújt testi és lelki eredetű problémák megoldásában is.

A masszázs javallatai:Pozitív hatásokat érhetünk el mozgásszervi betegségek, ortopédiai, traumatológiai, reumatológiai, ideggyógyászati és keringési zavarokban szenvedő betegeknél.

Ellenjavallatai:Lázas állapot, menstruáció ideje alatt, vérzékenységgel járó betegségek(leukémia,skorbut,hemofília), fertőző betegség,tüdő,mellhártya heveny megbetegedésénél,bőrbetegségeknél,rossz indulatú daganatos betegségeknél(mert a masszázs során gyorsul a sejtek a működése), és tilos a hasmasszázs terhesség esetén.

Összefoglalva, mindig szem előtt kell tartani a szabályt: "Primum nil nocere!" Mindenek előtt ne árts!

Pihentető, jó lazulást, gyógyulást kívánok mindenkinek, aki kedvet kapott egy kis masszázshoz!!!

 

Forrás: Egységes jegyzet a masszőrképzéshez( Dr.Gyarmati József)

Bernád Ilona: Örökségünk, a magyar népi orvoslás


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. december 2. Szerkesztette: Bognár Hajnalka
Nézettség: 5,186
Következő cikk: Karácsonyi étkezés


   








Megjegyzések

Katona Annamária
kedd, 2013. január 15. 20:10
Én kedvet kaptam, már egy ideje meg akarom "profibban" is tanulni. Bár a barátom így is élvezi a próbálkozásaim : ))
Garamszegi Vanda Natasa
hétfő, 2013. február 11. 18:13
Te masszőr vagy? Én is.:)))) többek közt.
Bognár Hajnalka
hétfő, 2013. február 11. 20:09
Igen, többek közt masszőr is vagyok :-)))
Garamszegi Vanda Natasa
kedd, 2013. február 12. 12:41
És még mi? Anyuka.....
Bognár Hajnalka
kedd, 2013. február 12. 14:27
Igen, anyuka...Ez a szó mindent megelőz, mindegy hogy mit tanultam, mivel foglakozom, Anya vagyok!!!
Lorincz Klara
vasárnap, 2015. november 29. 07:05
Nálam nagyon bevált a masszázs, mint gyógymód! sajnos nalunkfele még nem alkalmazzák annyira az emberek..
hétfő, 2019. november 25. 15:03
nagyon jo




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: