Sacher torta


Sacher torta

Hozzávalók

A piskótához:
  • 130 g vaj
  • 110 g porcukor
  • 6 db tojássárgája
  • 130 g búzaliszt
  • 130 g csokoládé - ét (53%-os)
  • 6 db tojásfehérje

A bevonóhoz:

  • 50 ml víz
  • 110 g porcukor
  • 150 g csokoládé - ét (53%-os)
  • 60 g vaj
  • 5 ml ecet (10%-os)

A töltéshez:

  • 200 g baracklekvár
Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral.

2. A vajat egy tálba tesszük, és a porcukorral alaposan kihabosítjuk.
3. Ha kihabosodott a vaj, további habosítás mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.
4. Ha a tojássárgákat felvette a vaj, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre a keveréket.
  
5. Kezdjük el habosítani egy másik tálban a tojásfehérjét, és verjük kemény habbá.
  
6. Most a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérjehabot, majd kis adagokban a lisztet. Figyelem! A masszát keverjük teljesen homogénre, de ügyeljünk, hogy ne keverjük túl!
    
7. Ha elkészült a massza, beletesszük a sütőformába, és előmelegített sütőben, 170 C-on, kb. 60 perc alatt készre sütjük légkeverés nélkül! Figyelem! A piskóta kisültét tűpróbával ellenőrizzük!
   
8. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a bevonómasszát, és előkészülünk a tortatöltéshez.
9. A bevonómassza elkészítéséhez egy edénybe tesszük a vizet, a cukrot, és az ecetet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett forraljuk fel.
10. Ha felforrt, zárjuk el a gázt, és tegyük bele a csokoládét. Keverjük addig, míg sima nem lesz.
11. Ha a csokit elkevertük, tegyük bele a vajat is, és azt is keverjük el benne teljesen. Majd tegyük félre.
12. A töltéshez való előkészület következik. Készítsük a gázra a baracklekvárt, és mire kihűl a piskótánk, forraljuk fel a lekvárt.
13. Ha kihűlt a piskóta, vegyük ki a formából, a tetejét vágjuk le vízszintesre, és ugyancsak vízszintesen, vágjuk félbe.
  
14. Az alsó felére hordjuk fel a forró baracklekvár felét, tegyük rá a piskóta tetejét, majd kívülről is kenjük át a tortát a maradék forró baracklekvárral, végül tegyük a tortát a hűtőbe, legalább egy órára.
 
15. Ha kihűlt, vonjuk be a bevonóval, majd egy órára tegyük hűtőbe. Figyelem! Ha a bevonónk tetején szilárd réteg keletkezett, vagy teljesen megkötött, lassú tűzön kevergetve olvasszuk fel, és úgy húzzuk át a tortát. Ha nem elég sima az áthúzó felmelegítés után, nyugodtan turmixoljuk át botmixerrel.
16. Ha kihűlt a torta, forróvizes késsel szeleteljük.

Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. február 26. Szerkesztette: Katona Annamária
Nézettség: 2,167
Következő cikk: Karácsonyi étkezés

Forrás:
www.desszert.eu


   








Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
szerda, 2013. február 27. 11:51
Annamari! Nagyon tetszetős ez a torta és szeretném megsütni. Na de arra lettem figyelmes hogy kihagytál pár alapanyagot, pl liszt.....
Megtudnád csinálni a pontos hozzávalókat?
Annyira megkívántam, hogy szeretném megsütni. :-)
Katona Annamária
szerda, 2013. február 27. 13:01
Hupsz tényleg, rosszul másolhattam át, mindjárt megoldom.

Én hétvégén csináltam meg, nagyon tuti volt : P
Katona Annamária
szerda, 2013. február 27. 13:11
Már javítva is : )
Mereteiné-Matosics Ágnes
szerda, 2013. február 27. 14:50
... és mitől lesz barna a tészta?
Katona Annamária
szerda, 2013. február 27. 15:29
Most már ok, köszi az észrevételt! : )
Mereteiné-Matosics Ágnes
szerda, 2013. február 27. 15:42
Na így már értem. :-) Remélem sikerül majd és hogy finom is lesz! :-)
Köszi! :-)




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: