Magyar konyha

   

Csicsóka
» Zöldségfélék
Észak-Amerikában őshonos, ahol a kontinens felfedezése előtt a régi indiánok egyik fontos élelmiszernövénye volt. Európába a XVII. században hozták. Magyarországra is eljutott. Jelenleg elsősorban olyan extrém termőhelyeken foglalkoznak vele, a mérsékelt övi és szubtrópusi országokban, ahol a burgonya nem termeszthető.
Cukkini
» Zöldségfélék
Közép-Amerikában őshonos, ahol termesztése a Kolumbusz előtti időktől napjainkig folyamatos. A cukkíni termesztése jelenleg már Dél-Európában is elterjedt. A courget napjainkban hódít egyre nagyobb teret a hűvösebb éghajlatú észak-európai országokban, így Angliában, Németországban és Hollandiában is.
Édesburgonya
» Zöldségfélék
A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el.
Édeskömény
» Zöldségfélék
Dél-Európában, a mediterrán térségben őshonos, napjainkban is itt termesztik és fogyasztják szélesebb körben. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és termesztették. Olaszországban és Spanyolországban századunk elején terjedt el, jelenleg Olaszországban termelik a legnagyobb mennyiségben. Fogyasztása fokozatosan terjed északon.
Endívia
» Zöldségfélék
Délkelet-Ázsiából, Észak-Kínából származik. A görögök és a rómaiak már ismerték a termesztett endíviát. A középkorban számtalan író megemlíti nemcsak a növényt, hanem termesztését és hajtatását is leírja. Nyugat-Európában mára igen elterjedt. Jellemzés A fejes salátához hasonló ízű, annál jóval nagyobb méretű, kedvelt salátafajta. Fodros levelű, kissé keserű növény.
Fejes káposzta
» Zöldségfélék
A fejes káposzta őse valószínűleg a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén honos vadkáposzta 4-5000 év óta ismert. Már az ókorban orvosságként használták. A rómaiak fejfájás, álmatlanság ellen, sebek vérzésének csillapítására, majd később évszázadokon keresztül borogatásként, sebek kezelésére alkalmazták.
Fejes saláta
» Zöldségfélék
A ma termesztett salátafélék származási területének a Földközi-tengert tartják. Egyes közlések szerint már a görögök és a rómaiak termesztettek salátát. A ma legelterjedtebb, termesztésbe vett salátaváltozat a fejes saláta. Európában és hazánkban ez a legelterjedtebb. Egyes országokban, mint Hollandia, Belgium, Anglia a legfontosabb friss salátazöldség.
Feketegyökér
» Zöldségfélék
Őshazáját általában Európa déli tájára (Spanyolország) helyezik. Egyesek szerint Észak-Afrika illetve Ázsia területén is megtalálható. A termesztésére eléggé későn került sor, a növénytani leírásokban, a kultúrnövények között csak a XVI. századtól találkozhatunk vele. Míg korábban kizárólag gyógynövényként használták, mára már a korszerű táplálkozás egyik alapzöldségévé vált.
Fokhagyma
» Zöldségfélék
A fokhagyma származási területe a mai Irán-Afganisztán. Fogyasztása Japánban és Kínában ősidők óta ismert. Kínában ma is az egyik legfontosabb gyógynövény. Fogyasztásának már az ókorban különleges jelentőséget tulajdonítottak. Az egyiptomi piramisokat építő munkásoknak a fokhagyma, más hagymafélékkel együtt, fő eledelük volt.
Gumós Zeller
» Zöldségfélék
A Földközi-tenger partvidékén és Észak-Európában őshonos növény. A Kanári-szigetektől Ausztráliáig, Indiától Észak- és Dél-Amerikáig mindenütt megtalálható. Megterem az árkok, patakok mentén éppen úgy, mint a pusztaságban. Az egyiptomiak ismerték, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották. Hazánkban is kedvelt zöldségféle.

1841 cikk | 7 / 185 oldal