Magyar konyha

   

Halványító Zeller
» Zöldségfélék
Valamennyi termesztett zellerfajnak egy vad faj az őse, amely az egész Földközi-tenger vidékén, valamint Észak-Európában a sós tengeri talajokon él. Igen gazdag lelőhelye az Észak-Afrikától a Kaukázusig húzódó terület. A vadzeller gyökérzete a mai halványító zeller gyökérzetéhez hasonló, jelentéktelen gumóval.
Jégsaláta
» Zöldségfélék
A fejes saláta divatos verziójának is szokták nevezni. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta, mely igen magas víztartalommal rendelkezik. Színe általában halványzöld, a nagy fejű jégsaláta alakja káposztára hasonlít, íze kellemesen semleges. Előnye más salátákkal szemben, hogy leveli több napon át frissek, ropogósak maradnak.
Karalábé
» Zöldségfélék
A karalábé minden valószínűség szerint Közép-Európából származik. Bár nem túl elterjedt növény, fogyasztása kedvelt Angliában, Kínában, Indiában és Ázsiában. Legnagyobb termelője és fogyasztója Németország.
Kelbimbó
» Zöldségfélék
Valószínűleg a Földközi-tenger környékéről származik. Ma Európa-szerte ismert és termesztett növény. Főként Németországban, Hollandiában, Belgiumban, de a többi nyugat-európai országban is elterjedt káposztaféle. Érdekesség A bimbóskel, bár a káposztafélék családjába tartozik, mégis egészen más. Magasra nőtt, félig fás száron teremnek a diónyi káposztácskák.
Kelkáposzta
» Zöldségfélék
A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Valószínűleg Savoyából (III. Napóleon idejében az Olaszországhoz tartozó olasz-francia határvidék) vagy annak környékéről származik, ezért a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik.
Kibédi Hagyma
» Zöldségfélék
Kibédi HagymaKibéd a kisküküllö folyó mentén,erdély szívében, Szováta fürdő közelében található.Környék legnagyobb faluja.Első feljegyzések 1499-ben említik a települést,amely azóta is őrzi identitását 99% magyar a lakossága.A Kibédiek generációkon keresztül palántás módszerrel termesztik, a piros hagymát.
Kínai kel
» Zöldségfélék
Kelet-Ázsiából származik. Ázsiában az V. század óta termesztik, de Kínában már a III. század óta foglalkoznak a termesztésével. Európába Észak-Amerikából került át, ahol már korábban elterjedt és szívesen fogyasztott növény volt.
Lencse
» Zöldségfélék
A szegények kaviárjának is becézett lencse ősrégi táplálékunk. Erre utal, hogy sok bronz- és vaskori lelete került napvilágra. Így megtalálták már az első "lakótelepen" is, a neolitkori svájci cölöpépítményekben. Őshazája Afganisztán vidéke. Termesztését Mezopotámiában és Egyiptomban kezdték. Ezt bizonyítja, hogy III.
Lollo
» Zöldségfélék
Sok más saláta-féléhez hasonlóan a Lollo szülőhazája is Olaszország. Jellemzés A lollo, vagy fodrossaláta levelei erőteljesen szabdaltak, igen nagyok és sűrűn egymásba kapaszkodóak, kissé kemények. A saláta íze kellemesen semleges és sosem keserű! Fajtái Színük alapján két fajtát különböztetünk meg. Egyik a Lollo verde (zöld), másik a Lollo rosa (élénk-piros, lila).
Padlizsán
» Zöldségfélék
Kelet-Indiából származik, ahol már igen régen termesztett növény. Feltehetően innen került Európába (Olaszországba és Görögországba), majd Egyiptomba a Nílus vidékére. Nyugat-Európába későn, a XVII. században került. Amerikába nem sokkal a földrész felfedezése után jutott el. Jelenleg is a déli, meleg éghajlatú országokban termesztik nagy területeken.

1841 cikk | 8 / 185 oldal