Magyar konyha

   

Paprika
» Zöldségfélék
A paprika az indiánok ősi termesztett növénye. Származási területéről Dél- és Közép-Amerika fölfedezése után rendkívül gyorsan elterjedt és ma már a legkülönbözőbb éghajlatú országokban termesztik. Érdekesség Angol neve a pepper (bors) valószínűleg a korai felfedezők tévedéséből született, akik a bokros növényt hasonlónak találták az olyannyira keresett fűszerrel.
Paradicsom
» Zöldségfélék
A paradicsom őshazája a trópusi Dél-Amerika. Peruban, Bolíviában és Közép-Amerikában, Mexikóban már régi idők óta termesztik. Az első szöveges ismertetés Matthioli (1554) művében található. Európába Amerika felfedezése után kerül, először Spanyolországban, majd Portugáliában, ezt követően pedig Olaszországban jelenik meg.
Paraj (spenót)
» Zöldségfélék
A spenót őshazája Perzsia, eredete a Kaukázus déli részén őshonos vadspenótig vezethető vissza, a ma ismert paraj ősének ezt a növényt tekintik. Iránban, Afganisztánban ma is ismert az ősalakja. Európában csak a XIV. században kezdett elterjedni. Amerikában jóval később, az 1800-as években vált ismertté.
Pasztinák
» Zöldségfélék
A pasztinák már az ókorban ismert kultúrnövény volt Ázsiában. A középkorban a sárgarépával azonos jelentőségű volt. A régi feljegyzésekben sokszor nem is lehet elkülöníteni, mert együtt említik és írják le. Érdekesség Az angol szakácsművészetben készítenek belőle édességeket is, de sörök és borok készítéshez is felhasználják. Németországban egészen a XVII.
Patiszon
» Zöldségfélék
Származási helyéről eltérőek a vélemények. Egyesek szerint Chiléből, Bolíviából, Peruból vagyis Közép- és Dél-Amerikából származik. Van aki szerint Észak-Amerikából és az indiánok már az európai telepesek előtt fogyasztották. Az Egyesült Államokban ma is széles körben elterjedt, így New York, New Jersey Államokban, ahol kedvezőek számára a termesztési feltételek.
Petrezselyem
» Zöldségfélék
A Földközi-tenger mellékéről származik. Vad alakja még ma is megtalálható Kis-Ázsia tengerparti részén, Spanyolországban, Görögországban és Algériában. Források mentén, kavicsos, köves területeken terem. Európában a rómaiak és a görögök már termesztették.
Póréhagyma
» Zöldségfélék
Nagyon régi zöldségnövény, már az egyiptomiak is termesztették. A görögök és a rómaiak leveszöldségnek használták. Néró római császár azt hitte, ha sok pórét fogyaszt, az majd jól csengő hangot kölcsönöz neki. A középkorban egész Európában elterjedt, később azonban elálltak termesztésétől, ugyanis ártalmasnak vélték, egy sor betegség okozójának tartották.
Retek
» Zöldségfélék
Az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök már az időszámítás előtt fogyasztották. Japánban és Indiában is termesztették. Kínából Mongólián keresztül Marco Polo hozta be Európába, ahol a germánok és a szlávok már a középkorban termesztették.
Saláták
» Zöldségfélék
A fejes saláta (Lactuca sativa) mérsékelt égövi egy- vagy kétéves növény, a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó faj. Többnyire levélzöldségként termesztik. Sok országban nyersen és hidegen fogyasztják, például salátákban, hamburgerekben vagy tacóban. Más országokban, pl. Kínában a fejes salátát főve fogyasztják, és a szár felhasználása épp olyan fontos, mint a levélé.
Sárgarépa
» Zöldségfélék
A sárgarépát a X. században veszik kultúrába a perzsák. A termesztett sárgarépa géncentruma tehát Iránban van. Innen terjedt el a XIII. században keletre, Kínába, illetve nyugat felé Európába. A sárgarépának Európába való érkezése kétféle módon történhetett. Az első megtelepedés a XII. században az Ibériai-félszigeten volt, a mórok telepítették oda.

1841 cikk | 9 / 185 oldal