Szalvétahajtogatás (videó)


Szalvétahajtogatás (videó)

Az étkezés hangulatát, minőségét növelheti egy szépen, ízlésesen megterített asztal. A terítést díszíthetjük különböző szalvétadekorációkkal.

1. Fenyőfa

2. Vitorláshajó

3. Legyező

4. Kakastaréj

5. Süveg

6. Apácasüveg

7. Püspöksüveg

***

8. Hogyan hajtogassunk ünnepi papírszalvétát evőeszközök alá?

Nyissuk ki teljesen a szalvétát, és a felső hosszanti réteget hajtsuk le a felezővonalig. Figyeljünk arra, hogy mindig ugyanazzal a mozdulattal hajtogassunk. Ezt a hajtást ismételjük meg hátrafelé, tehát átellenesen helyezkedik el a két hajtásunk. A bal oldalt hajtsuk felfelé a felezővonalhoz, egymás után kétszer. Amint ez megvan, a jobb oldalon is ismételjük meg ezt a két hajtást. Próbáljuk stabilizálni a formát az ujjunkkal, hogy ne nyíljon szét a szalvéta. Most láthatjuk, hogy két pici zseb alakult ki, amibe az evőeszközöket máris belerakhatjuk.

9. A csillag forma

Ha több vendéget hívunk és svédasztal-szerűen szeretnénk teríteni, akkor ebből a formából csillag-alakban körberakhatjuk az asztalt. Használhatunk más színű vagy mintás szalvétát, amivel még szebbé tehetjük a dekorációnkat.

10. Hogyan hajtogassunk papírszalvétát boríték formába?

Nyissuk szét hosszában a szalvétát, majd forgassuk el 90 fokkal. A képzeletbeli felezővonalnál a két felső csücskét háztető alakban hajtsuk középre. Az alját hajtsuk el teljesen a tetejéig, a már meglévő hajtásvonal segítségével. Hajtsuk be ismét a két felső csücskét középre. Hajtsuk le a szalvéta aljáig a kis háztetőt, az alsó réteget hajtsuk erre rá, de ne teljesen, hanem a már kialakult boríték formát mutatva. Tegyük bele a tányérba a formánkat, és helyezzük a felső réteg alá a kést, az alsó réteg alá pedig a villát. Ha még van kedvünk tovább díszíteni, egy dekorációs gyönggyel díszíthetjük a boríték tetejét.

11. Hogyan hajtogassunk papírszalvétából virágszirmot?

Nagyon egyszerű a modell, de miután ebben sem vágunk és nem ragasztunk, a végén egy villa segítségével fogjuk lezárni. A legfontosabb az, hogy az összes nyitott oldal alul (felénk) legyen, és ezt hajtsuk felfelé egy átlós hajtással. A most nem létező hosszanti felezőhajtáshoz hajtsuk lefelé a két oldalát, amivel kapunk egy papírsárkány formát. A két alsó fület hajtsuk hátra, majd ugyanezzel a mozdulattal a formánkat hajtsuk félbe. Ha most ügyesen kihúzzuk a szalvéta felső rétegeit, akkor készül el a kishajó vagy a virág. Végül a villánk két ága közé szorítsuk a formánkat, ezzel lezárva a díszt.

12. Hogyan hajtogassunk papírszalvétából tavirózsa

A kezdő hajtásvonalak meg is vannak, így először a csúcsokat hajtogassuk be középre. Figyeljünk oda a hajtogatásra, a papírszalvéta puhasága miatt elcsúszhat a hajtogatásunk, noha ez nem ront a jelenlegi formánkon. Ha megvan mind a négy behajtás, újra hajtogassuk be a csúcsokat középre. Fordítsuk meg, és ismét a csúcsokat kell behajtogatnunk középre. Rakjuk középre egy ujjunkat, és a csúcsokat alulról fölfelé kihúzzuk, de nem teljesen, szabályozzuk az ujjunkkal. Ezek a csúcsok fogják tartani a szalvétánkat, hogy ne essen szét. Ha ez megvan, még mindig fogjuk a közepét a formánknak, és most az oldalakat hajtsuk felfelé lentről. Ezek lesznek a tavirózsa szirmai, és a puha papír miatt gömbölyödik a formánk. Ezzel el is készült a dekorációnk.

13. Hogyan hajtogassunk papírszalvétából kiscipőt kiskanálhoz?

Hosszában hajtsuk félbe a szalvétát, élezzünk le minden hajtásvonalat. A középső felezővonalhoz hajtsuk le a két szélét. Kaptunk egy házikó formát, amelyen a két belső szélét vissza, azaz kifelé hajtjuk, majd ismét kívülről befelé, a felezővonalhoz hajtunk egyet-egyet. Forgassuk el a formát 90 fokkal az óramutató járásával megegyező irányban, majd a felső fülecskét hajtsuk vissza a hajtásig. Az alsó részt pedig függőlegesen, ez alá hajtjuk fel. Engedjük vissza rá a felső réteget, majd ugyanezzel a mozdulattal hajtsuk félbe fentről le az egész formát. Állítsuk fel a formát, és a bal oldalát hajtsuk hátra és a kialakult kis zsebbe bújtassuk el a csücsköt. Ezzel le is zártuk a formát és el is készült a kiscipő, de akár egy kiskanalat bele is állíthatunk.

14. Hogyan hajtogassunk papírszalvétából húsvéti tojástartót?

Nyissuk ki a szalvétát, amit érdemes a színes oldalával felfelé hajtani. A négy csúcsot hajtsuk be a közepéhez, majd ügyesen fordítsuk meg a formánkat, ügyeljünk, hogy ne csússzon szét a modell. Ismét hajtsuk be itt is a négy csúcsot középre. Érdemes egy picit jobban megélezni a hajtásokat. Ezután hajtsunk egy felezőhajtást, nyissuk ki és a másik felezőhajtással is erősítsük meg a vonalakat. Ha ez megvan, próbáljuk a szalvétánkat úgy a kezünkbe fogni, hogy ebből kis batyut képezzünk és a pici zsebecskéket hajtogassuk ki, és máris bele tudjuk helyezni ezekbe a tojásokat.

15. Hogyan hajtogassunk legyező formát papírszalvétából?

Hosszában nyissuk ki a szalvétát, majd kb. kétharmad részét hajtsuk fel a lenti hossznak. Fordítsuk el 90 fokkal, majd legyező hajtásban hajtogatni a papírt, tehát egyet fentről, egyet alulról, a videón látható módon. Amint ezzel megvagyunk, simítsuk össze a hajtásvonalakat. Alul fogjuk össze és a legyező belső rétegeinél az alsó részt húzzuk ki a szalvéta széléig, ahogy a videón látni. Nyissuk szét a legyező formát, és ha nagyobb szalvétából hajtogattuk meg a formát, akár bele is helyezhetjük a legyezőt egy pohárba.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. március 11. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 9,761 Kategória:
Következő cikk: Tejfölös tepertős pogácsa


   








Megjegyzések

Bajkai Zsóka
vasárnap, 2013. január 27. 19:55
Ki próbálom én is.
Ficzere Mária
szerda, 2013. január 30. 11:51
Igazán nagyon ügyes, igazán nagyon ötletes..Jópárat eddig is tudtam, most megtanulom ezeket is! Fontos szempontnak tartom az esztétikus terítést!Köszönettel vettem..)
Nagy Zsuzsa
vasárnap, 2014. január 19. 21:21
Nagyon köszi, igen kreatívak. Mindenképpen megtanulok párat




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: