A legtöbb szakácskönyvben – ha külön nem írják – az adagokat négy személyre (felnőtt) adják meg. Követem ezt a hagyományt: ha külön nem említem, én is négy személyre, (ami nagyjából elegendő egy felnőtt és két egészséges étvágyú ifjú számára) adom meg a mennyiségeket.
Általában a szokásos (nem menzai, otthoni) adagok egy személyre:
- Leves - kész - 2-2,5 dl - 1 tányér vagy csésze
- Leves-főétel (gulyás, halászlé) - kész - 3,5-5 dl - 1 paraszttál
- Főzelék, mártásos párolt zöldségféle - kész - 2-2,5 dl - 1 tányér
- Köretek - kész - 1,5-2 dl
- Hús főételként - nyers - 15-20 dkg
- Hús feltétként - nyers - 7-10 dkg
- Hús betétként (levesbe) - nyers - 3-5 dkg
- Száraztészta - nyers - 6-12 dkg