Olaszos száraztészták (pasták)


Olaszos száraztészták (pasták)

Az olasz főtt tészták számtalan variációt kínálnak. Vannak ugyan kötött összeállítások, de a legtöbb receptben nyugodtan felcserélhető például a makaróni spagettivel, vagy akár cavatappival (na persze lassagnéval vagy anellivel már kevésbé). A különböző öntetek (súgók) is tág teret kínálnak az alkotó fantáziának.

Olaszos ételekhez, olasz levesekbe levesbetétként, köretként pedig nem csak olasz, hanem egyéb mártásos húsételekhez is használjuk. Az apróbb tésztafélékből (anelli, cavatappi) a magyar tarhonyás recepteket is érdemes kipróbálni.

Búzalisztből, általában tojással, rendkívül változatos alakban és méretben, géppel formázva készülnek. Sokszor színezik is őket zöldre vagy pirosra.

Bő, sós, olajos (1 l vízbe kb. egy evőkanál olajat teszünk) vízben főzzük, leszűrés után öblíteni nem szabad, és ezért zsiradékba forgatni is felesleges.

Nálunk is kapható ismertebb fajták:

Spagetti - Hosszú, tömör, hengeres tészta

Makaróni - Hosszú csőtészta.

Vermicelli - Vékony, hosszú metélt, a magyar (levesbe való) finommetélthez hasonló tésztaféle. Néha a spagettit is vermicellinek nevezik.

Tagliatelle, tagliarini - A magyar laskának megfelelő, hosszú tészta

Lasagne, lassagnette - Különböző szélességű, cifrázott szélű laskaféle.

Bár a száraztészták között is szerepel, a lassagne legtöbbször egy rétesszerűen töltött, tepsiben sütött tészta. Ezt száraztésztából elkészíteni elég nehézkes, inkább rakottként lehet, viszont nagyon könnyű friss tésztából:

Közönséges tésztát gyúrunk, a kinyújtott lapon elrendezzük a tölteléket, majd a széleket felhajtva feltekerjük, mint a rétest. Kikent tepsibe fektetjük, tetejét megkenjük olajjal, és pirosra sütjük. Amikor már majdnem kész, sajttal is megszórhatjuk, és néhány pillanatra visszatesszük a sütőbe.

Cavatappi - Csavart, bordás, apró csőtészta

Piper rigate - Félkör alakú, bordás apró csőtészta

Anelli - Gyűrű alakú aprótészta

Rigate - Kagylótészta

Fussili - Dugóhúzótészta, orsótészta


Szerkesztés dátuma: kedd, 2009. október 6. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,016 Kategória: » Tészták


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: