Burgonya


Burgonya

A burgonya Dél-Amerikából származik. Géncentrumai Mexikóban, Peruban, Chilében és a chilei tengerpartokhoz közel fekvő Chiloe szigetén találhatók. A burgonyát Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabb fekvésű, hidegebb tájain. A burgonya, a kukorica helyett a hegyvidékeken az indiánok fő tápláléka volt. Európába való behozatalával kapcsolatban eltérőek a vélemények. Legvalószínűbb az a feltevés, hogy a XVI. sz. 60-as éveiben került Spanyolországba. A spanyolok Chile meghódítása után hozták magukkal hazájukba. Nem sokkal spanyolországi behozatala után, Angliába is vittek be burgonyát Amerikából, az 1580-as években.

Érdekesség

A Spanyolországba behozott burgonya piros héjú, az Angliában meghonosított pedig már fehér héjú volt.

Jellemzés

Formájukban, színükben, ízükben és így felhasználhatóságukban is egyaránt nagy különbséget mutatnak a különböző fajták. Az egészen világos sárgától a sötét liláig minden színárnyalatban pompáznak.

Fajtái

A burgonyának több mint 400 fajtája létezik a világon. Ezek közül talán a legismertebbek és legfontosabbak: King Edward, Golden Wonder, Kiflikrumpli, Desirée, Romano

Energitartalom

85 kcal, 350 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Általános szempont, hogy sose vásároljunk zöld vagy puha, kicsírázott krumplit. Héjában sütéshez, olajban sütéshez, pürének: Golden Wonder-t, Főzéshez: bármelyik egyiptomit, Salátába: kiflikrumplit vásároljunk.

Eltarthatóság, tárolás

A burgonyát tároljuk hűvös, száraz, sötét helyen, így megakadályozható, hogy kicsírázzon, illetve megzöldüljön. Semmiképp se tároljuk műanyag zacskóban. E célra leginkább a különböző, szellőző kosarak a legalkalmasabbak.

Előkészítés

A burgonyában lévő ásványok, vitaminok leginkább a héjában, vagy annak közvetlen közelében találhatóak. Így a legjobb ha a krumplit héjastul fogyasztjuk. Az újkrumplit egyszerűen csak dörzsöljük meg, vagy késsel kaparjuk meg a héját és már használhatjuk is. Ha mindenképpen meg kell hámoznunk a burgonyát, akkor használjunk erre a célra burgonya pucoló kést. Ha a pucolás után nem használjuk rögtön fel, akkor tegyük vízbe, így nem barnul meg. Salátákhoz, főtt krumplihoz héjastul főzzük meg és csak utána pucoljuk meg a krumplit!

Elkészítés, felhasználás

A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen, csak az ember kreativitása szabhat neki határt. Adhatjuk salátákhoz, süthetjük olajban, pépesíthetjük, vagy akár meg is tölthetjük.

Vitaminok, ásványok

A burgonya fontos forrása a szénhidrátoknak, továbbá kiemelendő még C, B1, B2 vitamintartalma is. Bár sokáig a hizlaló nyersanyagok közt tartották számon, mára azonban kiderült, hogy remekül beilleszthető a diétás étrendbe, azzal a feltétellel, hogy nem olajban sütjük, illetve krumplipüré készítésekor sem használunk túl sok vajat.

Élettani hatások

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, továbbá jól használható a különböző rovarcsípések kezelésére is, ha nyers krumpli szeleteket, vagy pépet helyezünk rájuk.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,189 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: