Cikória


Cikória

Az ősalak, a katáng, Európa nagy részén, Afrika északi részén, Ázsia szibériai részein egyaránt gyakori. Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Európában ma mindenfelé terjed, különösen Belgiumban és Hollandiában ismert. Ahol a cikóriát ismerik, ott egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek. Terjed a termesztése és fogyasztása Hollandiában, Németországban, Franciaországban is.

Érdekesség

A XVIII. században még gyökeréért termesztették, melyet kávé készítéséhez használtak.

Jellemzés

A cikória formája hosszúkás, színe halvány, ugyanis sötétben nő. Színe egyben ízéről is tanúskodik, ugyanis minél világosabbak a levelei, annál kevésbé van keserű íze.

Energitartalom

23 kcal, 98 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A példányok kiválasztásánál vegyük figyelembe leveleinek színét, mely az előzőekben ismertettek miatt minél világosabb legyen, illetve, hogy leveleinek szerkezete lehetőleg minél tömörebb, zártabb legyen.

Eltarthatóság, tárolás

Szedés után hűvös, sötét helyen hetekig tárolható és sokáig friss marad.

Előkészítés

A cikória a salátáknál megszokott előkészítést igényli. Eszerint torzsáját egy éles késsel vágjuk körbe és távolítsuk el. Szintén távolítsuk el hibás, sérült leveleit, majd alaposan mossuk át, illetve törlőruhán szárítsuk meg.

Elkészítés, felhasználás

A cikória természetesen nyersen is fogyasztható, ilyenkor adjunk hozzá valamilyen lédús gyümölcsöt, azonban leggyakrabban pirítva, vagy rövid ideig főzve fogyasztják.

Vitaminok, ásványok

A cikória gazdag ásványi sókban, főleg mészben, foszforban. C-vitamin-tartalma nem jelentős, viszont karotin tartalma még 3 héttel a szedés után is számottevő.

Élettani hatások

A cikória azon túl, hogy igen kedvező beltartalmi értékkel bír, kedvezően befolyásolja emésztésünket is.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,841 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: