Édesburgonya


Édesburgonya

A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el. Botanikailag nézve nem áll rokonságban a burgonyával.

Érdekesség

Angliában VII. Henrik különösen kedvelte az édesburgonyából sütött lepényt, mert azt feltételezte, hogy ez segíti szerelmi életét. Egyes országokban készítenek belőle alkoholt is!

Jellemzés

Mint neve is jelzi íze édes és egyben fűszeres is, húsának színe narancs. Ha egyszer megkóstoltuk, nehéz lesz elfelejtenünk!

Fajtái

A héj színskálája a fehértől a vörösesbarnáig terjed, alakja általában hosszúkás.

Energitartalom

117 kcal, 490 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Lehetőleg a kisebb és a közepes méretűek közül válasszunk, mert a nagyobb példányok fásak lehetnek. Semmiképp se legyen puha, fonnyadt, vagy kicsírázott.

Eltarthatóság, tárolás

Magas víztartalma miatt, hűvös helyen is pusztán néhány napig tárolható.

Előkészítés

Előkészítése megegyezik a burgonyáéval. Sütéshez elég ha alaposan ledörzsöljük a héját, ha mégis a pucolás mellett döntünk, és nem használjuk rögtön fel, akkor állítsuk enyhén citromos vízbe.

Elkészítés, felhasználás

Az édesburgonya felhasználása is igen sokszínű! Süthetjük, főzhetjük, pépesíthetjük. Remek ízű köretet varázsolhatunk belőle, ha valamilyen pikáns összetevővel (hagymával, stb.) pirítjuk, pároljuk egybe. Főleg pulyka vagy sertéshúsból készült ételek mellé kínáljuk.

Vitaminok, ásványok

Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotin tartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin tartalma is figyelemre méltó. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló.

Élettani hatások

Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,574 Kategória: » Zöldségfélék


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: