Édeskömény


Édeskömény

Dél-Európában, a mediterrán térségben őshonos, napjainkban is itt termesztik és fogyasztják szélesebb körben. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és termesztették. Olaszországban és Spanyolországban századunk elején terjedt el, jelenleg Olaszországban termelik a legnagyobb mennyiségben. Fogyasztása fokozatosan terjed északon. Ma már Svájcban, Hollandiában és Franciaországban is kezdik megkedvelni.

Érdekesség

A gyógyászatban köhögés elleni, görcsoldó és étvágyjavító hatását érvényesítik. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó teaként.

Jellemzés

Az édeskömény levelei hagymaszerűen tömör gumót képeznek. A gumó oldala kissé bordázott, míg a levelei a kaporhoz hasonlóak. Íze különleges, pikáns, kissé savanykás ízű, ánizsra emlékeztető. Szárai ropogósak, levelei csillogó zöldek.

Fajtái

Három fajtája ismert: a fűszerkömény, kerti édeskömény és a főzelék édeskömény. Sütéshez, egytálételekhez az utóbbit használjuk.

Energitartalom

27 kcal, 98 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Amennyiben tehetjük vásároljunk kisebb, zsenge gumókat. A gumók tiszták, fehérek és hibátlanok legyenek, levelei élénk zöldek és frissek.

Eltarthatóság, tárolás

Sajnos az édeskömény is a kevéssé eltartható zöldségek közé tartozik. Hűtőben tárolva is pusztán egy-két napig áll el.

Előkészítés

A felső részét távolítsuk el a zöldségnek és utána vágjuk a kívánt formára. Szeletelhetjük karikára, ha azonban nyersen salátához adjuk, akkor vágjuk kisebb, vékony darabokra.

Elkészítés, felhasználás

Felhasználási lehetősége sokoldalú. Jól készíthető belőle előétel, saláta, leves, főzelék és mártás. Különböző édességek és likőrök ízesítésére használható. Olaszországban párolva, olajban kisütve fogyasztják.

Vitaminok, ásványok

Nagymennyiségű kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz. A vitaminok közül az A és B vitamintartalma a kiemelendő.

Élettani hatások

Az édesköménynek fontos hangsúlyozni idegnyugtatató, illetve az emésztésre gyakorolt pozitív hatását.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,606 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: