Feketegyökér


Feketegyökér

Őshazáját általában Európa déli tájára (Spanyolország) helyezik. Egyesek szerint Észak-Afrika illetve Ázsia területén is megtalálható. A termesztésére eléggé későn került sor, a növénytani leírásokban, a kultúrnövények között csak a XVI. századtól találkozhatunk vele. Míg korábban kizárólag gyógynövényként használták, mára már a korszerű táplálkozás egyik alapzöldségévé vált.

Érdekesség

A kifejlett, érett növény a föld alatt 30 cm-es, míg a felszínen akár a 1,5 métert is meghaladhatja, de csak a föld alatti részét fogyasztjuk.

Jellemzés

A gyökér belseje fehér, eltörve bő tejnedv folyik ki belőle. A nagyon ízletes, tápanyagokban gazdag gyökerét fogyasztják. Íze emlékeztet az articsókáéra és a spárgáéra.

Fajtái

Ennek a rendkívül kedvező tulajdonságokkal bíró zöldségnek két fajtája van. Az egyik középhosszú, cölöp formájú, egyenes, sötétbarna, a másik hosszabb, tompa végű, egyenes, feketésbarna gyökér: a "Hoffmann-féle feketecölöp".

Energitartalom

51 kcal, 215 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Vásároljuk a tömör és egyenletes példányokat. Ha lehet, akkor legyen rajtuk valamennyi zöldje is.

Eltarthatóság, tárolás
Hűvös, sötét helyen is pusztán pár napig áll el, így mindig dolgozzunk friss példányokkal.

Előkészítés
Megpucolásuk igen nehéz feladatnak számít. Legegyszerűbb ha hideg víz alatt ledörzsöljük a héját, és egy éles késsel távolítjuk el azt. Miután megpucoltuk tegyük citromos vízbe, így nem veszíti el színét!

Elkészítés, felhasználás

Pépesítve vagy párolva is kitűnő és különleges köretet adnak, azonban a megfőzött és lehűtött gyökeret adhatjuk salátákhoz is.

Vitaminok, ásványok

Gyökere igen gazdag ásványi sókban, mész, foszfor, vas tartalma magas. Vitamintartalma közepes. C-vitaminból keveset, de B1-, B2-vitamint, nikotinsavat bőven tartalmaz. Energiatartalma is magas, a borsó és a bab után a legtöbb.

Élettani hatások

Igen jó hatással van az emésztésre. Nagyban csökkenti a gyomorégést, segít az étvágytalanság megszüntetésében.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,578 Kategória: » Zöldségfélék


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: