Kelbimbó


Kelbimbó

Valószínűleg a Földközi-tenger környékéről származik. Ma Európa-szerte ismert és termesztett növény. Főként Németországban, Hollandiában, Belgiumban, de a többi nyugat-európai országban is elterjedt káposztaféle.

Érdekesség

A bimbóskel, bár a káposztafélék családjába tartozik, mégis egészen más. Magasra nőtt, félig fás száron teremnek a diónyi káposztácskák. Leszedni az első fagyok után célszerű, mert ha megcsípi a dér, még ízletesebb és egyes beltartalmi jellemzői is kedvezően változnak. Enyhébb teleken akár egész télen is kinn maradhat a szárakon.

Jellemzés

Alakja a már említett gömbölyded forma. Színe friss, halvány zöld. Ízük édesen kesernyés - minél nagyobbak a szemek, annál keserűbb - hasonlít a dió ízéhez.

Fajtái

Különösebben nagy különbség nincs a fajták között, de felsorolás szintjén ismertetjük őket: Ariel, Dorema, Goldmine, Trimmer, Vitar.

Energitartalom

36 kcal, 151 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A kelbimbóra is igaz, hogy csak a legfrissebb, legegészségesebb példányokat szabad megvásárolni, mert az idősebbek keserűek, vagy kellemetlen káposzta ízűek lehetnek. Kerüljük a sárgás, barnás, vagy laza levélszerkezetű bimbók választását. A szemek legyenek aránylag aprók, élénk zöld színűek, kemények.

Eltarthatóság, tárolás

A friss kelbimbót csak igen rövid ideig egy-két napig tárolhatjuk, addig is hűtőszekrényben, mert gyorsan megfonnyad. Otthoni fagyasztásra azonban kiváló! Rövid blansírozás után, mélyhűtőnkben akár egy évig is eláll!

Előkészítés

A bimbók tövének levágása és a külső leveleinek eltávolítása után mossuk át alaposan. Az apróbb szemeket nyugodtan hagyhatjuk egyben, a nagyobbakat vágjuk ketté, vagy négyrét. Egyes esetekben más darabolási mód is elképzelhető, így WOK-ban való pirításhoz akár vékony szeletekre is vághatjuk őket.

Elkészítés, felhasználás

Kellemes ízének és kifejezetten esztétikus megjelenésének köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Adhatjuk levesként, köretként, de önálló főételként is megállja a helyét. Párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük. Főzése igen rövid időt igényel - a vízbe ne felejtsünk el egy teáskanál szódabikarbónát tenni -, mindössze 10-13 perc elegendő neki, vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert az sokat ront élvezeti értékén. Bármely elkészítési módról is legyen szó, bánjunk vele óvatosan, ne kevergessük, mert könnyen leveleire hullhat.

Vitaminok, ásványok

Karotin jelentős mennyiségben található benne, B1-, B2-vitamin-tartalma háromszorosa a fejes káposztáénak. C-vitamin-tartalma is igen jelentős, 100 g a napi szükséglet másfélszeresét tartalmazza. Mindezek mellett említésre méltó még vas és kálium tartalma.

Élettani hatások

Általánosságban elmondható a kelbimbóról, hogy a többi káposztaféléhez hasonlóan jó hatással van az egész szervezet működésére. Serkenti a belek működését és rákellenes hatása van.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,876 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik 1 Neller Jozsi kedveli
Neller Jozsi




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: